Volledig scherm
PREMIUM
Het veld bij Erbil waarin, volgens lokale media, een van de Iraanse raketten is neergekomen © BLESA SHAWAYS via REUTERS

In Erbil staan planken voor de ramen vanwege Iraanse raketten

Middenin de nacht belandde het conflict tussen Iran en de VS op de stoep van de bewoners van de Koerdisch-Iraakse stad Erbil. Zeker twee raketten kwamen in de omgeving neer. ,,We lagen te luisteren naar ons lot.”

Rond 01.45 uur in de nacht van dinsdag op woensdag klonken er knallen in Erbil. Daarna vulde de nacht zich met geluiden van helikopters en drones. Bewoners zetten schilderijen of planken voor de ramen. Ze wisten niet wat er komen ging, maar wilden zichzelf in ieder geval beschermen voor rondvliegend glas.

De knallen bleken Iraanse raketten. Afgevuurd op een bij Erbil gelegen Amerikaanse vliegbasis. Er vielen, volgens Amerika en Irak, geen gewonden bij de aanval. De raketten zouden ook niet op de basis zelf terecht zijn gekomen. Maar dat wisten de 800.000 bewoners van de hoofdstad van Iraaks-Koerdistan op dat moment nog niet.

,,Het was te verwachten dat Iran zou reageren op de dood van de Iraanse general Soleimani, maar ik had die reactie niet in Koerdisch gebied verwacht”, zegt Beri Shalmashi (36), een schrijfster en filmmaakster die afwisselend in Erbil en Amsterdam werkt.

Maar het is niet de eerste keer dat Iran vanuit de lucht de regio aanvalt. ,,In 2018 was er een dodelijke aanval op het kantoor van een Iraans-Koerdische politieke partij hier. Nu voelen mensen zich weer machteloos, andermans strijd wordt boven de hoofden van de Koerden uitgespeeld.” Later voegt ze op Twitter toe: ‘Ik hoop dat jullie nooit zo de hele nacht naar de lucht liggen te luisteren, naar je lot, als hoe wij dat hier deden vannacht.’ Sommige bewoners van Erbil zijn bang en maken vluchtplannen, weet ze.

  1. Merkel en Macron willen ontmoeting met Poetin en Erdogan over Syrië

    Merkel en Macron willen ontmoeting met Poetin en Erdogan over Syrië

    De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron hebben tijdens een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin aangedrongen op een ontmoeting met hem en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over de ,,catastrofale humanitaire toestand’’ in de Syrische provincie Idlib. Inzet van de top is een politieke oplossing voor het conflict. Dat heeft Merkels woordvoerder donderdag laten weten.