Amerikaanse mariniers op het terrein waar ook de Amerikaanse ambassade in Bagdad staat.
Volledig scherm
Amerikaanse mariniers op het terrein waar ook de Amerikaanse ambassade in Bagdad staat. © via REUTERS

Opnieuw raketten afgevuurd op ambassade VS in Bagdad, explosies klinken

UpdateIn en rond de Amerikaanse ambassade in Bagdad klonken gisteravond alarmen. Er werden raketten afgevuurd richting het terrein waar de ambassade staat, de zogenoemde Green Zone in de Iraakse hoofdstad.

Drie projectielen kwamen neer in de zone. Er volgden drie explosies. De Katoesja-raketten zouden de Amerikaanse ambassade gemist hebben, meldt onder meer persbureau Reuters. 

Drie andere raketten kwamen neer net buiten de Groene Zone, in de wijk Jadiriya. Minstens zes mensen raakten vanavond door de raketaanvallen gewond.

In de streng bewaakte Groene Zone staan meerdere Iraakse en buitenlandse overheidsgebouwen, waaronder dus de ambassade van de Verenigde Staten. Ook eergisteren was de ambassade, net als andere Amerikaanse bases in en rond Bagdad, doel van een raketaanval. Ook toen werd het gebouw niet geraakt. 

Wraak

Het is niet uitzonderlijk dat er raketten worden afgevuurd op Amerikaanse doelen in Irak, maar de explosies komen vlak nadat de spanningen in Bagdad verder opliepen door de liquidatie, vrijdag, van de Iraanse generaal Soleimani. Die leider van de Quds-brigade van de beruchte Iraanse Republikeinse Garde was op bezoek in Bagdad en kwam om bij een aanval door een Amerikaanse drone. Die aanval was specifiek op hem gericht. 

Iran kondigde aan wraak te zullen nemen.

Bekijk hier al onze video's over het conflict tussen Iran en de Verenigde Staten:

  1. Trump verlengt crisismaatregelen na sombere voorspellingen

    Trump verlengt crisismaat­re­ge­len na sombere voorspel­lin­gen

    De Amerikaanse president Donald Trump verwacht de piek in het aantal dagelijkse doden in de VS als gevolg van het coronavirus over twee weken. De regels voor het behouden van ‘sociale afstand’ tot elkaar blijven daarom van kracht tot 30 april. Dat heeft de president vannacht bekendgemaakt tijdens een persconferentie in het Witte Huis. Eerder meldde hij nog dat het in de VS met Pasen gewoon weer ‘business as usual’ zou zijn.