Volledig scherm
Iraniërs verbranden Amerikaanse en Israëlische vlaggen tijdens de begrafenisstoet voor Soleimani. © REUTERS

Reisadvies Iran aangepast, alle geplande reizen geschrapt

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Iran aangepast. De aanpassing betekent dat alle geplande reizen naar Iran worden geschrapt, laat de ANVR weten. Mensen moeten contact opnemen met hun reisbureau en krijgen dan hun geld terug.

Het grootste deel van Iran is nu oranje gekleurd op een kaart van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie raadt aan ‘alleen noodzakelijke reizen’ uit te voeren. Eerder was het gebied geel (‘let op, veiligheidsrisico’s’). 

„De veiligheidssituatie is onvoorspelbaar. Bent u in Iran? Bedenk dan of uw verblijf echt noodzakelijk is”, aldus het ministerie. Voor de delen van Iran die grenzen aan Irak, Afghanistan en Pakistan gold al een negatief reisadvies. Dat blijft van kracht.

Vliegmaatschappijen

Eerder vandaag lieten KLM en andere luchtvaartmaatschappijen al weten voorlopig niet meer door de luchtruimen van Iran en Irak te vliegen. KLM besloot vanmorgen tot een risico-analyse na de gebeurtenissen in het gebied. Het betrof een regulier en geen crisisoverleg. Volgens de KLM zal gevlogen worden via alternatieve routes.

Het conflict tussen Amerika en Iran en Irak, begonnen na de aanslag op generaal Soleimani, laait steeds verder op en zorgt voor veel onrust in de hele wereld. Vannacht zijn de Iraaks-Amerikaanse luchtmachtbasis in het Iraakse Ain al-Asad en andere doelen in het land getroffen door meerdere raketten.