Op verschillende plaatsen in de regio gingen mensen de straat op om te protesteren tegen de dood van Qassem Soleimani. Hier een aanhangster van het door Iran gesteunde Hezbollah in Libanon.
Volledig scherm
PREMIUM
Op verschillende plaatsen in de regio gingen mensen de straat op om te protesteren tegen de dood van Qassem Soleimani. Hier een aanhangster van het door Iran gesteunde Hezbollah in Libanon. © EPA

Waarom de Iraakse bevolking weer de dupe wordt van een conflict (en het zat is)

Waar het conflict tussen Iran en de Verenigde Staten escaleert, lijkt het vooral Irak te zijn dat de dupe wordt. Het lijkt wel of de rust daar nooit meer terugkeert.

Het is niet zozeer wat er is gebeurd, maar wáár. Als vrijdag de allerhoogste militair van Iran, Qassem Soleimani, dodelijk wordt getroffen door een raket van een Amerikaanse Reaper-drone is de daad op zich geen verrassing. De landen hebben al tijden ruzie; over het nucleaire akkoord van 2015 (dat de Iraanse verrijking van uranium aan banden moet leggen en door de VS is opgezegd), over de bemoeienis van Iran met de oorlog in Syrië, over de aanwezigheid van de VS in het Midden-Oosten, over de Iraanse steun aan de militante fundamentalisten van Hezbollah, over de Amerikaanse steun aan de ‘kleine satan’ Israël, enzovoort.

  1. ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’
    PREMIUM

    ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’

    Nu het aantal nieuwe besmettingen blijft dalen wordt in Italië openlijk gesproken over fase twee. De fase van de herstart, maar nog voordat er een vaccin is. Wie kunnen het eerst weer naar buiten en hoe? Moeten we voorlopig anderhalve meter afstand houden en een mondkapje op? En zo ja, voor hoe lang? Nu is het vooral nog zaak mensen binnen te houden. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.