President Donald Trump.
Volledig scherm
PREMIUM
President Donald Trump. © REUTERS

Waarom er in de VS twijfels rijzen over de motieven van Trump

In de VS rijzen twijfels over de motieven van de regering Trump om op Iraakse grond een Iraanse generaal uit te schakelen. De gevolgen zijn aanzienlijk: Irak wil dat de Amerikaanse troepen vertrekken en de strijd tegen Islamitische Staat is stilgelegd.

Trump nam het besluit om Qassem Soleimani om te brengen tijdens zijn kerstvakantie in Florida. Onder meer minister van defensie Mark Esper en de hoogste Amerikaanse generaal Mark Milley reisden naar zijn resort Mar-A-Lago om hem bij te praten over verschillende mogelijkheden om te reageren op Iraanse agressie.

 1. ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlanders wisselen boodschappen uit
  PREMIUM

  ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlan­ders wisselen boodschap­pen uit

  De jaren vijftig zijn terug in het tweelandendorpje Overslag, nabij het Belgische Wachtebeke. Buren smokkelen er opnieuw ouderwets boter over de grens. Al is grenzeloze burenliefde een beter woord. Belgische Overslagnaren halen chocolade paaseitjes en boterkoeken aan hun kant van de grens, de Nederlanders helpen de Belgen aan hun favoriete zakje drop. Alle boodschappen worden netjes, en volledig volgens de regels van de coronakunst, over de grens gezet.
 2. Arts die in 19de eeuw wees op belang van handen wassen werd jarenlang niet geloofd
  PREMIUM

  Arts die in 19de eeuw wees op belang van handen wassen werd jarenlang niet geloofd

  Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld en in deze tijden van het coronavirus zelfs een van de belangrijkste gezondheidsadviezen: Was je handen! Maar vroeger was dat niet zo normaal, het is zowaar een uitgevonden gebruik. De Hongaars-Oostenrijkse arts Ignaz Semmelweis, die er in 1847 als eerste de gezondheidsvoordelen van inzag, werd om zijn advies decennialang uitgelachen door collega-dokters.