Volledig scherm
Het 'souvenir' van molencomplex Kinderdijk © Bert Teunissen

Bijzondere souvenirs naar Kinderdijk

Het werelderfgoed in Nederland verdient betere souvenirs, vond Erik Kessels, gastcurator van Unesco. Daarom vroeg hij zestig studenten van Avans Hogeschool Breda en SintLucas Boxtel mee te denken over nieuwe souvenirs voor de tien werelderfgoederen in Nederland, waaronder de molens in Kinderdijk.

Geen koelkastmagneten, sleutelhangers, shotglaasjes en de 'grappige' T-shirts, maar bijzondere souvenirs die door Nederland reizen in het speciaal ontworpen Souvenirs Huisje van Erik Kessels.

Maandag strijkt het huisje neer bij het Molencomplex Kinderdijk, waarvoor ook een souvenir is gemaakt. De beweging van de wieken van de eeuwenoude molens zijn vertaald in menselijke beweging: Kinderdijk Yoga, met een pakje waarbij de armen en benen 'wieken' vormen. Andere souvenirs zijn onder andere een horloge dat elk uur overstroomt, een hommage aan de onderwaterzetting van de Stelling van Amsterdam.

Waddenzee-koptelefoon
Met de nieuwe Waddenzee-koptelefoon luistert de koper van dit souvenir overal ter wereld naar het rustgevende geluid van de Waddenzee. Een ander Waddenzee-souvenir kan meteen de prullenbak in na aankoop, het is namelijk 'origineel in de Waddenzee gevonden rotzooi'.

Het Rietveld Schröderhuis wordt eer aangedaan met zeer oncomfortabele schoeisel: Rietveld slippers, in stijl van De Stijl.

Ook de andere Nederlandse werelderfgoederen zijn vertegenwoordigd in bijzondere souvenirs: droogmakerij De Beemster, Willemstad Curaçao, Schokland, de Amsterdamse grachtengordel, de Van Nellefabriek en het Woudagemaal.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht