Volledig scherm
© Archieffoto Richard van Hoek

Dordrecht oppert productiestop bij fabriek DuPont

Dordrecht vindt dat een productiestop bij de fabriek van DuPont moet worden overwogen nadat er er in augustus een lek was waarbij het kankerverwekkende formaldehyde vrijkwam. Dat schrijven burgemeester en wethouders in een brief aan de provincie Zuid-Holland.

Quote

Hoe kan het dat een scheur in een breekplaat pas na twee dagen ontdekt wordt?

Gisteren bleek al dat Sliedrecht een productiestop heeft aangekaart bij de provincie Zuid-Holland. ,,Wij geven u nadrukkelijk de overweging nu de ernst van het incident duidelijk is een productiestop af te dwingen'', schrijven burgemeester Arno Brok en de wethouders van Dordrecht aan gedeputeerde Rik Janssen (SP).

Dordrecht vindt dat de provincie eerst absoluut zeker moet weten dat DuPont orde op zaken heeft gesteld met haar beveiligingssysteem. De beveiliging van het bedrijf heeft tijdens de lekkage absoluut gefaald.

Geur
Het lek, pal naast een woonwijk, werd 10 augustus ontdekt door operators die in de fabriek een geur roken. Op 12 augustus roken operators opnieuw de geur van de kankerverwekkende formaldehyde in de fabriek en bleek dat het lek er nog steeds zat. Inmiddels was 2730 kilo van de stof vrijgekomen in de lucht.

,,Onbegrijpelijk'', schrijven burgemeester en wethouders aan de gedeputeerde. Dordrecht stelt veel vragen over het incident aan de provincie. ,,Hoe kan het dat een scheur in een breekplaat pas na twee dagen ontdekt wordt? Betekent dit dat de veiligheidsprotocollen onvoldoende zijn of onvoldoende zijn nageleefd?''

Burgemeester en wethouders willen ook weten hoe de provincie het optreden beoordeelt van DuPont en van de toezichthouders bij de Omgevingsdienst. Het college vindt dat de fabriek de ernst van het incident volledig heeft onderschat. ,,Wat betekent dit voor het toezichtsregime?''

Rapporten
De gemeente vraagt om onderzoeksrapporten van de provincie bij toekomstige incidenten op Dordts grondgebied. De gemeente krijgt die rapporten nu niet. ,,Ben u bereid om bij incidenten waarbij Dordrecht het effectgebied is, alle relevante onderzoeksrapporten aan de gemeente beschikbaar te stellen'', is de prangende vraag aan de gedeputeerde Rik Janssen.

Vanuit de Dordtse gemeenteraad is er stevige kritiek op wethouder Rik van der Linden (CU/SGP), die onder andere met wethouder Hanny Visser (ProSliedrecht) van Sliedrecht deel uitmaakt van het bestuur van de Omgevingsdienst. Beiden zijn door hun eigen ambtenaren niet geïnformeerd. Volgens D66 gaf Van der Linden deze week wel forse kritiek op het functioneren van DuPont vanwege het gebrek aan communicatie. ,,Maar hij houdt de Omgevingsdienst en de provincie uit de wind. De wethouder is niet geïnformeerd door de dienst. Ik zou laaiend zijn. Hij is dat niet. Ik begrijp dat niet'', zei raadslid Paul Tiebosch (D66).

Dirk Pols (VVD) denkt dat de Omgevingsdienst onbekwaam gehandeld heeft. ,,Hebben ze voldoende deskundigheid?'' Van der Linden reageerde via zijn woordvoerder dat er eerst een feitenonderzoek komt. Daarna wordt mogelijk ook naar de rol van de Omgevingsdienst gekeken.

Lees meer in het dossier over DuPont/Chemours.

Quote

De wethouder is niet geïnfor­meerd door de dienst. Ik zou laaiend zijn

Paul Tiebosch, D66

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Welke toekomst zie jij voor de koopavond in Dordrecht?

  • Koopavond zoals nu, op donderdagavond tot 21.00 uur (11%)
  • Koopavond op vrijdag tot 21.00 uur (42%)
  • Donderdag, vrijdag en zaterdag iets langer open, maar niet tot 21.00 uur (23%)
  • Schaf de koopavond lekker af (24%)
1962 stemmen