Volledig scherm
PREMIUM
Journalist Rudie van Meurs schreef het boek 'Een man als Daan' over zijn buurman in Herwijnen. © Cor de Kock

'Ik heb de weidsheid van de polders nodig'

In de spiegelElke week houden wij een regio- of stadgenoot een spiegel voor. Vandaag: Rudie van Meurs (76) uit Herwijnen die in de jaren 70 en 80 voor het weekblad Vrij Nederland misstanden aan de kaak stelde. Deze maand verschijnt zijn boek Een man als Daan.

Paspoort

Geboren: 1940 in Zuidland.
Opleiding: mulo, avond-hbs, LOI- cursus journalistiek.
Loopbaan: hulp in de kruidenierszaak van zijn ouders, journalist.
Privé: getrouwd, drie zoons.

Quote

Door te beschrij­ven wat Daan allemaal meemaakte, scheert de wereldge­schie­de­nis langs deze eenvoudige dijkhuis­jes aan de Waal

Rudie van Meurs

Wat ziet u in de spiegel?
,,Ik zie een man van 76 die altijd opgetogen was en die dacht dat de maatschappij vooruitging. Altijd gedacht dat we met de onderzoeksjournalistiek van Vrij Nederland een bijdrage aan die vooruitgang konden bieden. Ik weet nu dat dit onzin is."

Maar dan hebben u en collega-onderzoeks-journalisten van Vrij Nederland dus in een Utopia geloofd, een wereld die anders is dan in het echt.
,,Als je het zo wil omschrijven, dan is dat correct."

U bent 76, maar nog volop aan het schrijven. Deze maand verschijnt uw nieuwste boek Een man als Daan over Daan van Horssen die als Herwijner aan het water van de Waal een hele eeuw meemaakte.
,,Daan was in Herwijnen mijn buurman. We woonden samen aan de Waal. Hij kwam op een dag met een schriftje naar mij toe. 'Levensloop van een arbeider' stond er op. 'Lees dat eens', zei hij.

Daarna heb ik heel veel avonden met hem gepraat. Altijd met één blokje kaas en een half borreltje. Geen hele, want Daan was zuinig. Daan maakte in het rivierenlandschap van Herwijnen enorme veranderingen mee. Grote armoede in z'n jeugd, stakingsleider op de steenfabriek en twee oorlogen die grote gevolgen hadden voor de mensen in de streek. Uiteindelijk werd hij wethouder. Ik ben hem als wethouder opgevolgd.

Hij wilde niet zelf in de belangstelling staan. Het ging hem om de omgeving en de omstandigheden waar hij steeds tegenaan liep. Dat maakt het verhaal van Daan bijzonder. Door te beschrijven wat Daan allemaal meemaakte, scheert de wereldgeschiedenis langs deze eenvoudige dijkhuisjes aan de Waal."

Komt u zelf uit Herwijnen?
,,Ik kom van Zuidland, een dorpje op Voorne-Putten. Mijn vader had er een kruidenierszaak. Daar stond mijn moeder meestal in. Zelf ging hij met paard en wagen langs de klanten. Toen ik op de mulo zat, heb ik vaak verzuimd, omdat mijn ouders mij in de zaak nodig hadden. Toch kon ik op de mulo een klas overslaan. Het ging me makkelijk af. Maar in die tijd had ik sterk het gevoel dat er meer moest zijn in de wereld. Ik las kranten en wist eigenlijk op de mulo al: verhalen schrijven over wat er in de wereld gebeurt, dat is wat ik wil."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement