Volledig scherm
© ANP/AD

Moskeebestuur: 'Je gaat ook niet met IS aan tafel zitten'

Een gesprek tussen burgemeester Arno Brok van Dordrecht en de Koerdische Volksstichting Rotterdam heeft niet de rust gebracht waarop de gemeente hoopte. Turkse organisaties zijn juist boos.

Quote

Er is geen probleem tussen Turken en Koerden. Het is een probleem met de PKK en we gaan niet met de PKK aan tafel

Vedat Özdal, voorzitter Ayasofya moskee
Volledig scherm
Vedat Özdal, voorzitter Ayasofya Moskee. © AD

De burgemeester nodigde maandag Turkse en Koerdische partijen uit woensdagavond om de tafel te gaan, naar aanleiding van de spanningen van de afgelopen tijd. Bij een Koerdisch gezin in Wielwijk werd een steen door de ruit gegooid en de Ayasofya moskee in Dordrecht werd vorige maand belaagd door een groep jongeren.

De Turkse partijen lieten weten niet aanwezig te kunnen zijn bij het gesprek, omdat het zo kortdag werd gepland en tijdens het Suikerfeest viel. ,,Nog een reden is dat er geen probleem is tussen Turken en Koerden. Het is een probleem met de PKK en we gaan niet met de PKK aan tafel, dat is net zoiets als in gesprek gaan met IS", zegt voorzitter van de Ayasofya moskee Vedat Özdal.

De PKK is een groepering die in onder andere Nederland als terroristische organisatie wordt gezien. De Koerdische Volksstichting ontkent banden met de PKK.

Burgemeester Brok is teleurgesteld dat de Turkse partijen woensdagavond niet op kwamen dagen. Maar de Turken zijn juist boos over zijn aanpak. ,,Het is uitermate jammer dat een aantal organisaties niet van mijn uitnodiging gebruik heeft willen maken. Als je samen wilt leven in deze stad, zul je ook samen het gesprek moeten aangaan", aldus de burgemeester.

'Geen afmeldingen'
Het Platform Turkse Dordtenaren liet woensdag namens verschillende Turkse stichtingen in de stad weten niet aanwezig te zijn bij het gesprek. Woordvoerder van de burgemeester Christien ter Linde liet echter weten geen afmeldingen te hebben ontvangen. ,,We hebben die brief wel ontvangen, maar wij weten niet dat het platform namens die moskeeën spreekt. Die namen kunnen er wel onder staan, maar dat zegt niks."

In de brief legt het platform uit waarom de Turkse organisaties niet op de uitnodiging van Brok in gaan. ,,Wij wilden een statement maken door niet te gaan. Je stuurt de uitnodiging twee dagen van tevoren, tijdens het Suikerfeest. Dan is iedereen druk met familiebezoek", zegt voorzitter van de Ayasofya moskee Vedat Özdal.

Maar dat is niet de enige reden dat de Turken het aanbod afsloegen. Zij zien de Koerdische Volksstichting Rotterdam als sympathisanten van de PKK. ,,De PKK is een terreurorganisatie die verantwoordelijk is voor duizenden doden. Daar gaan we never nooit niet mee om tafel", zegt Selim Tasgin van de Aksa Moskee.

Quote

Hoe durft de burgemees­ter deze mensen dan uit te nodigen?

Selim Tasgin, Aksa Moskee

,,Je moet het zo zien. Stel dat er een aanslag is op een Nederlandse school door IS. Dan denk je toch zeker ook niet dat deze school met IS om tafel gaat? Hoe durft de burgemeester deze mensen dan uit te nodigen?"

Jammer
Besine Ögretnen laat namens de Koerdische Volksstichting Rotterdam weten dat de club niks te maken heeft met de PKK. ,,Het is jammer dat er geen enkele Turkse vereniging was bij het gesprek", zegt zij. Zij was, samen met het Koerdische gezin uit Wielwijk, wel aanwezig. ,,De spanningen zijn niet op te lossen als de tegenpartij er niet is, heel teleurstellend."

De Turken zeggen ook niet te begrijpen waarom er een Rotterdamse organisatie bij wordt gehaald. Volgens Ter Linde heeft de vereniging ook een afdeling in Dordrecht, maar dit is niet het geval. Wel wonen veel leden in Dordt, aldus Ögretnen.

Quote

Ze kwamen bewust op een moment dat het rustig was in de moskee en ze brachten stenen, stokken en andere wapens mee. Dat doe je niet als je wil komen praten

Vedat Özdal, voorzitter Ayasofya moskee

Deze week werden twee verdachten uit Amsterdam en Capelle opgepakt voor de aanval op de Ayasofya moskee. De moskee is blij dat er schot in de zaak komt, maar baalt ervan dat het incident door de gemeente wordt afgedaan als een 'vechtpartij'. ,,Dit was geen vechtpartij, dit was een geplande en georganiseerde aanval", aldus Özdal.

Gewapend
Op camerabeelden is inderdaad te zien hoe een groep gewapende mannen de moskee binnenkomt en na een kort intimiderend gesprek geweld gebruikt. Een jongen slaat een oudere man van in de 50 vanuit het niks op zijn gezicht, een ander gooit een glas en weer een ander zwaait met iets wat op een mes lijkt.

,,Als ze verhaal wilden halen over het incident bij de Koerdische familie in Wielwijk, waar wij niks mee te maken hebben, hadden ze dat wel gelijk de dag erna gedaan", zegt Özdal. ,,Ze kwamen bewust op een moment dat het rustig was in de moskee en ze brachten stenen, stokken en andere wapens mee. Dat doe je niet als je wil komen praten."

Na de zomer wil de burgemeester opnieuw in gesprek. ,,Er wordt een probleem gecreëerd dat er niet is. Er waren nooit problemen tussen Turken en Koerden en Turken in Dordt. De PKK is wat anders, maar wat er nu gebeurt is ophitsen", aldus Özdal.

Volledig scherm
Deze week zijn er twee verdachten opgepakt voor de aanval op de Ayasofya Moskee. © anp

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

De sluitingstijden voor horeca in Dordrecht moeten:

  • Blijven zoals het nu is. Het is prima zo. (39%)
  • Alleen de sluitingstijden in het centrum loslaten en ondernemers zelf laten bepalen. (13%)
  • Alleen horeca buiten het uitgaanskerngebied twaalf keer per jaar de kans geven later dan 00.00 uur open te zijn. (11%)
  • Zowel sluitingstijden centrum loslaten als horeca buiten de kern meer ruimte geven. (37%)
971 stemmen