Volledig scherm
© Ilse van Driel

Chemours: geen excuses voor lozing GenX

Chemiebedrijf Chemours wil geen excuses aanbieden aan omwonenden voor de lozing van GenX in het oppervlaktewater. Directeur Erik Meijer liet dinsdagavond in de commissie Fysieke Leefomgeving weten dat zijn bedrijf ‘niks fout’ heeft gedaan.

Meijer reageerde op een vraag van GroenLinks-raadslid Joke Edenburg of het niet tijd was voor verontschuldigingen aan mensen op de Staart en in Sliedrecht die de dupe zijn van het gezondheidsschandaal rond DuPont en de discussie rond GenX bij Chemours.

,,Excuses aanbieden doe je als je iets fout hebt gedaan. Maar wij hebben ons altijd aan de vergunningen gehouden, hebben de wet niet overtreden’’, stelde Meijer.

Wel is zijn bedrijf, en daarvoor DuPont waar Chemours uit is voortgekomen, volgens hem in de fout gegaan in de ‘communicatie’ met de omwonenden. Volgens hem zorgt dat nu voor veel onduidelijk en onrust. ,,We hebben de laatste tien jaar niet gecommuniceerd met de omgeving over wat er bij ons gebeurt en dat het veilig en vertrouwd is. Daardoor is het vertrouwen verdwenen.’’

Vertrouwen

Quote

Excuses aanbieden doe je als je iets fout hebt gedaan. Wij hebben ons aan de vergunningen gehouden

Erik Meijer

Meijer zei blij te zijn met de kans om zijn zegje te kunnen doen. ,,Zodat we kunnen vertellen wat we doen. We worstelen tot vandaag de dag wat wij moeten doen om het vertrouwen te herstellen.’’

Behalve Meijer maakte nog een heel bataljon betrokken partijen hun opwachting vanwege hun rol in de ophef over de fabrieken van DuPont en momenteel Chemours op de Staart in Dordrecht.

GenX wordt sinds 2013 gebruikt in plaats van de kankerverwekkende stof C8 bij de productie van Teflon, bekend van de anti-aanbaklagen in pannen. DuPont is verwikkeld in een gezondheidsschandaal rond gebruik van die C8 in de jaren ’70, ’80 en ‘90, maar ook GenX zorg voor ongerustheid. Zo zijn de gezondheidsgevolgen van GenX nog altijd niet helemaal duidelijk.

Richtlijn

Desondanks werken overheidsorganen met een tijdelijke richtlijn van de hoeveelheid GenX die in oppervlaktewater terecht mag komen. Waterbedrijf Evides benadrukte gisteravond dat bij metingen op diverse locaties de waardes onder die grens zitten. Ook het RIVM zegt volgens Oasen dat de concentraties ‘geen reden zijn tot zorg’, maar tegelijkertijd zegt dit orgaan dat de ‘effecten onduidelijk’ zijn van GenX.

Zodoende bleef er ook vanavond, ondanks een stroom vragen van de commissieleden, nog heel veel onopgehelderd.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

poll

Wat denk jij, gaat het Kees deze keer écht lukken om te stoppen met roken?

Wat denk jij, gaat het Kees deze keer écht lukken om te stoppen met roken?

  • Ja, ik heb alle vertrouwen in Kees! (31%)
  • Nee, hij zwicht uiteindelijk tóch weer voor die sigaret (69%)
3219 stemmen