Volledig scherm
© ANP

Gemeenteraad Dordrecht: ‘Volksgezondheid staat bovenaan’

UpdateDe gemeenteraad van Dordrecht is bezorgd om de situatie rond de fabriek Chemours aan de Baanhoekweg in de stad en schrijft in een brief aan Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland dat de volksgezondheid bovenaan staat. De brief is zojuist verzonden en ondertekend door alle fracties.

De voltallige raad noemt het in de brief onacceptabel om de huidige kwaliteit van het drinkwater in gevaar te brengen. ,,Voorkomen van lozing van GenX-afvalstoffen is beter dan het achteraf verwijderen uit het drinkwater,’’ aldus de raad.

,,Je zou kunnen investeren in dure zuiveringsinstallaties, maar waarom zou je dit niet bij de bron aanpakken en voorkomen dat het überhaupt geloosd wordt’’, zegt Tiebosch, net als Bert van de Burgt (CDA). ,,Als het naar nul kan graag, maar in ieder geval minder.’’ Ook de VVD wil er vanaf. ,,Er zijn nu teveel vragen over GenX. We moeten er snel mee stoppen’’, stelt Maarten Burggraaff, die in het weekend het initiatief nam voor de brief.

Alle partijen schaarden zich direct achter het schrijven. ,,Dit helpt om dit onderwerp het momentum te geven en hopelijk ook voor het besef bij Chemours dat het zo niet door kan gaan.’’

De raad verzoekt de gedeputeerde bij de afwegingen die zij moet gaan maken over de lozing van GenX-afvalstoffen, het Dordtse standpunt te betrekken. ,,Opdat het vertrouwen van al onze inwoners in de kwaliteit van ons drinkwater gerechtvaardigd blijft.’’

Ernst

Volgens Maarten Burggraaf (VVD) die namens de voltallige gemeenteraad het initiatief coördineert is tot nu toe door de raad de lijn van het college van burgemeester en wethouders gevolgd. ,,We vonden het nu tijd dat de gemeenteraad zich duidelijk uitspreekt. Het is ons ernst. Je moet zorgvuldig met het drinkwater omgaan. Je moet niet willen dat daar stofjes zoals GenX in zitten.’’

Gemeenteraadsleden legden vanavond een werkbezoek af aan het bedrijf, waarbij de brief werd overhandigd aan de directie.

Drinkwater

Vorige week werd duidelijk dat de provincie, Rijkswaterstaat en drinkwaterbedrijf Oasen grote zorgen hebben over de kwaliteit van het drinkwater in delen van Zuid-Holland. Daarin zit GenX. De concentratie is volgens Oasen zo laag dat er nu geen gevaar is voor de volksgezondheid. Het RIVM (Rijksinstituut voor de Volksgezondheid) bevestigt dat, maar stelt ook dat er nog veel niet bekend is over de eigenschappen van de stof en de effecten op de volksgezondheid.

Wat Kitty Kruger (GroenLinks) betreft is er daarom maar één oplossing. ,,Tot hier niet verder. Zolang er geen duidelijkheid is over de effecten van GenX op lange termijn: stop met lozen.’’

De Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Dijksma zo snel mogelijkheid meer duidelijkheid geeft over de schadelijke effecten van de stof.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

poll

Wat denk jij, gaat het Kees deze keer écht lukken om te stoppen met roken?

Wat denk jij, gaat het Kees deze keer écht lukken om te stoppen met roken?

  • Ja, ik heb alle vertrouwen in Kees! (31%)
  • Nee, hij zwicht uiteindelijk tóch weer voor die sigaret (69%)
3046 stemmen