Politie houdt verdachte aan voor steekpartij en explosie in Utrechtse flat

UpdateDe politie heeft gisteravond de bewoner aangehouden van de woning in de Utrechtse wijk Kanaleneiland waar een ontploffing plaatsvond. Na de explosie vond de politie een lichaam in de woning. Het zou gaan om een vrouw van rond de 70 jaar. Zij zou door haar man om het leven zijn gebracht, waarna hij de woning in brand stak. 

Volledig scherm
© Sem van der Wal

De 70-jarige Mimoun H. is gisteren vrij snel nadat de brand uitbrak aangehouden door de politie. Na de explosie is hij het gebouw uitgerend. Later meldde hij zich bij het politiebureau aan de Marco Pololaan. De politie bevestigt de aanhouding en meldt dat de man voorlopig vast blijft zitten, in afwachting van het onderzoek. De politie heeft de hele nacht forensisch onderzoek gedaan in en rond de flatwoning aan de Marshalllaan. Het gebied rond de woning was ook vandaag nog de hele dag afgezet met zwarte hekken. Een zestal woningen bleef uit voorzorg dicht. De bewoners hebben de nacht elders moeten doorbrengen.

Neergestoken

Volgens bronnen is voorafgaand aan de explosie de vrouw door haar man neergestoken. Daarna besprenkelde hij de woning met – vermoedelijk – benzine of diesel die hij eerder die avond had gekocht. Na de steekpartij belde de man zijn familie, aan wie hij vertelde dat hij de vrouw had gestoken. Daarna stak hij de woning in brand. Vervolgens werd de politie gealarmeerd, die snel op de melding afging. Toen agenten in de flat aankwamen stond de woning al in brand. Niet veel later vond een explosie plaats in de woning, die zorgde voor een enorme ravage. De precieze oorzaak van de ontploffing wordt nog onderzocht.

Quote

Van Mimoun verwacht je dit niet. Die man groette altijd iedereen vriende­lijk en ging netjes bidden in de moskee

Buurtbewoner

Twee agenten en enkele heldhaftige omstanders gingen na de knal het flatgebouw binnen om zoveel mogelijk bewoners te evacueren. Daarbij werden enkele mensen en een baby in veiligheid gebracht. Een van de agenten kon door de vuurzee niet meer terug via het trappenhuis. Via een raam dat hij insloeg kon hij ontsnappen en viel daarbij hard op een afdak. Omstanders hielpen de man van het dakje af. De agent brak bij de val zijn beide kuitbenen. Ook heeft hij verwondingen aan zijn armen en problemen met zijn luchtwegen.

Hard binnengekomen

Volledig scherm
© AD

De dood van de vrouw en de explosie zijn in Kanaleneiland hard binnengekomen. Buurtbewoners kunnen niet geloven wat er is gebeurd. „Van Mimoun verwacht je dit gewoon niet. Echt ongelooflijk. Die man groette altijd iedereen vriendelijk op straat en ging altijd netjes bidden in de moskee. Ongelooflijk dat dit heeft kunnen gebeuren.” Het slachtoffer en de verdachte zouden de laatste tijd veel relationele problemen hebben gehad, zo vertellen buurtbewoners.

Ondanks het drama is de wijk ook trots op haar buurtbewoners, die zonder angst een brandend gebouw binnen gingen om mensen te redden. „Ik ben trots op iedereen die heeft geholpen. Ook dit is Kanaleneiland. We helpen elkaar als het nodig is”, zei Omar el Azzouzi (32), die onder meer de gewonde agent van het dak afhielp.

Burgemeester Jan van Zanen zei vandaag ook trots te zijn. „Ik ben geroerd door de betrokkenheid van de bewoners en omstanders die snel te hulp zijn geschoten. Het is fantastisch wat zij hebben gedaan.” Hij heeft hen vrijdagmiddag ook persoonlijk bedankt. Bij de politie stroomden massaal steunbetuigingen binnen voor de gewonde agent. „De hulp en de zorg aan de gewonde collega, maar ook de snelle hulp bij de ontruiming en het direct meewerken aan verzoeken van agenten ter plekke, maken diepe indruk op de collega’s”, aldus de politie.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht