Politie houdt grootschalige klopjacht op wit bestelbusje

De Nationale Politie houdt een grootschalige klopjacht op het vermoedelijk witte busje dat doorreed na de dodelijke aanrijding bij Pinkpop. Daarbij wordt een politiehelikopter ingezet en ook de Belgische en de Duitse politie zoeken mee, bevestigt de politie tegenover deze nieuwssite.

Bij de actie wordt ook een politiehelikopter ingezet die de buurt afspeurt. ,,Ook collega's van de Belgische en Duitse politie zoeken mee'', bevestigt een politiewoordvoerder. ,,Die kijken ook op hun grondgebied uit naar de mogelijke bestuurder'', bevestigt politiewoordvoerder Chris Timmermans. ,,Met name aan Duitse kant van de grens, want daar de plek van het ongeval erg dichtbij.'' 

 Een Burgernetbericht meldt dat het witte busje mogelijk de cijfers '257' in het kenteken heeft. Meerdere getuigen bevestigen tegenover deze site dat het busje mogelijk door is gereden met een lekke band. 

Nummerplaatherkenning

Naast 'lokale patrouilles', maakt de politie ook gebruik van nummerplaatherkenning om de dader te achterhalen. ,,We hebben ANPR bij diverse grensovergangen'', aldus de politiewoordvoerder, die daarmee doelt op 'Automatic Number Plate Recognition'. Een camera scant daarbij alle kentekens van voorbijrijdende voertuigen.

Bij de politie in Limburg zijn enkele tips binnengekomen over de witte bus en zijn bestuurder. De politie kon niet zeggen om hoeveel tips het gaat. Het incident gebeurde rond 04.00 uur op de Mensheggerweg in de buurt van Camping B van het Pinkpopfestival. Er is één dode gevallen en drie voetgangers zijn zwaargewond geraakt. Het busje kwam in aanrijding met voetgangers in de buurt van de ingang van de camping. 

Hulpdiensten op de plek waar een aanrijding is gebeurd tussen een bestelbusje en een groep voetgangers in Landgraaf. Daarbij is een dode gevallen en zijn drie voetgangers zwaargewond geraakt. Het incident gebeurde op de Mensheggerweg in de buurt van Camping B van het Pinkpopfestival.
Volledig scherm
Hulpdiensten op de plek waar een aanrijding is gebeurd tussen een bestelbusje en een groep voetgangers in Landgraaf. Daarbij is een dode gevallen en zijn drie voetgangers zwaargewond geraakt. Het incident gebeurde op de Mensheggerweg in de buurt van Camping B van het Pinkpopfestival. © ANP

Het is niet duidelijk of er opzet in het spel was bij de aanrijding. Maar het verlaten van de plaats van het ongeval, ofwel doorrijden na een aanrijding is óók strafbaar. Artikel 7 van de Wegenverkeerswet verbiedt doorrijden na een aanrijding waarbij iemand overlijdt of een ander letsel of schade heeft opgelopen, zonder dat je je identiteit kenbaar hebt gemaakt. Ook iemand in hulpeloze toestand achterlaten na een ongeluk is strafbaar. In beide gevallen is het niet relevant of je wel of niet schuld hebt aan het ongeluk. 

Lekke band

Direct na de aanrijding heeft de politie via Burgernet een oproep gedaan om mee uit te kijken naar het voertuig. Anke Maria Francisca meldde bij 112 dat ze het witte busje met 'vermoedelijk een lekke band' tussen kwart over vier en half vijf 'met hoge snelheid' zag rijden bij Schelsberg richting tankstation Minli. 

Quote

Om half vijf werd ik wakker van het lawaai

De 58-jarige Wim uit Landgraaf

Even later werd ook de 58-jarige Wim uit Landgraaf wakker van het geluid. ,,Om half vijf werd ik wakker van het lawaai van een auto of een busje dat door de straat reed, ik denk met een lekke band'', vertelt de inwoner van de Frans Erenslaan in Landgraaf aan deze nieuwssite. ,,Het maakte erg veel lawaai.''

De Limburger die wakker werd van het harde geluid besloot zich weer om te keren in bed. ,,'s Morgens las ik het nieuws en dan ga je één en één bij elkaar optellen. ,,Ik heb hem niet gezien, dus ik kan het niet bevestigen, maar ik denk wel dat het hem was.'' 

Getuigen die zich nog niet hebben gemeld of die meer informatie over dit busje hebben, worden verzocht om met de politie contact op te nemen via 0900-8844. 

Binnen 12 uur

De veroorzaker van de aanrijding moet zich zo snel mogelijk melden bij de politie. Als de bestuurder zich binnen twaalf uur alsnog meldt bij de politie om zich bekend te maken, vervalt de strafbaarheid van het doorrijden. Als je weet dat de politie actief op zoek naar je is, heeft melden nog wel zin, maar kan de rechter toch straf opleggen voor het verlaten van de plaats van het ongeval. 

Na een ongeval in Breda eind oktober werd een 34-jarige inwoner uit Breda geschept op een zebrapad en zwaargewond achtergelaten. De politie arresteerde de doorrijder na een maandenlange zoektocht, waarvoor onder meer bewakingsbeelden werden getoond in Opsporing Verzocht. 

Roekeloos

Ook in april 2017 werd een 20-jarige studente voor dood achtergelaten. Door fouten moest de politie een man die even verderop met een wit bepoederde neus in zijn auto lag grotendeels vrijspreken. Roekeloos rijden en alcohol- of drugsgebruik kan strafverzwarend zijn.

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid kondigde aan dat hij roekeloos rijgedrag flink zwaarder wil gaan bestraffen. ,,De grote gevolgen die verkeersongevallen kunnen hebben voor slachtoffers en nabestaanden vragen hierom'', aldus de CDA-bewindsman. In het voorstel staat dat de maximale straffen voor doorrijden na een ongeval omhoog gaan van drie maanden gevangenisstraf naar een jaar.

Tips? Gebruik onze WhatsApp-tiplijn: +31611568540, of mail ons: oproep@ad.nl - ook voor het sturen van foto’s en video’s.

De aanrijding in Landgraaf vond plaats bij camping B van Pinkpop aan de Mensheggerweg. ANP INFOGRAPHICS
Volledig scherm
De aanrijding in Landgraaf vond plaats bij camping B van Pinkpop aan de Mensheggerweg. ANP INFOGRAPHICS © Infografieken Nederland