Volledig scherm
Songfestivalwinnaar Duncan Laurence. © EPA

Steden kunnen zich vanaf juni écht melden voor organisatie Songfestival 2020

Nederlandse steden buitelen al over elkaar heen, maar pas over een week of vier wordt duidelijk aan welke eisen ze moeten voldoen om volgend jaar het Eurovisie Songfestival te mogen organiseren.

Dat meldt de NPO. Naast Utrecht hebben ook Amsterdam, Rotterdam,  Maastricht, Arnhem en Zwolle interesse. Ze worden allemaal genoemd om volgend jaar gastheer te zijn van het Eurovisie Songfestival. Al die steden moeten nog even geduld hebben. ,,We zijn nog druk bezig met het maken van een planning”, zegt een woordvoerster van de NPO. ,,Medio juni hopen we te bepalen waar steden aan moeten voldoen om kans te maken op de organisatie. Daarna kunnen ze bij ons een bidboek inleveren.”

Die tijd heeft de NPO nodig om precies te kunnen bepalen wat van de steden moet worden gevraagd. ,,Er komt nogal wat op ze af. Er moeten voldoende accommodatie en mensen zijn, een locatie die zes weken beschikbaar is,  en natuurlijk een goed logistiek plan.”

Interesse

Ook al is het nu nog niet mogelijk om officieel een plan in te dienen, toch hebben zich al heel wat steden gemeld bij de NPO. ,,Ik weet niet precies hoeveel, omdat er op verschillende manieren interesse wordt getoond. De een wil zich al echt aanmelden, een ander tast alleen voorzichtig af. Pas deze zomer weten we hoe concreet die interesse is.”

Hoewel de laatste dagen veel aandacht uitging naar Amsterdam, Rotterdam en Maastricht, is ook de gemeente Utrecht begonnen met een lobby om het festival binnen te hengelen. De stad wil dat bewust een beetje onder de radar doen. ,,In z’n algemeenheid geldt dat een lobby voeren in het volle licht nooit zo heel effectief is gebleken”, zei een gemeentewoordvoerster al eerder tegen het AD. ,,En niet iedereen die genoemd wordt gaat er uiteindelijk ook met de winst vandoor.”

Maastricht, Zwolle en Rotterdam hebben eerder al hun pitch gedaan voor het organiseren van het Songfestival. Bekijk de video hieronder: 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht