Volledig scherm
PREMIUM
Stefano Boeri op een van de balkons van zijn Bosco Verticale in Milaan. © Stefano Boeri Architetti

DDW-ambassadeur Stefano Boeri: Architect op groene kruistocht

De Milanese architect Stefano Boeri is een van de ambassadeurs van de DDW en bouwt juist nu een van zijn 'vertikale bossen' op Strijp-S in Eindhoven. Profiel van een Italiaan met een missie.

De net twaalfjarige baron Cosimo Piovasco di Rondo klimt na een ruzie in een boom. Om daar vervolgens nooit meer uit te komen. Hij neemt volop deel aan het leven, eet, drinkt en heeft lief tussen de takken - hij gaat zelfs in de politiek, maar alles vanuit zijn boom. De novelle De baron in de boom van de Italiaanse schrijver Italo Calvino ligt aan de basis van de 'groene architectuur' van Stefano Boeri, aldus de Milanese architect. Hij ontwierp de eerste Bosco Verticale in zijn woonplaats; twee flinke flats in een zakenwijk van Milaan, waarvan de balkons vol zijn gezet met flinke bomen en struiken. Dat was in 2014, en sindsdien bouwt het architectenbureau 'verticale bossen' in talloze landen en steden. Zoals in Eindhoven, waar naast het Ketelhuisplein op Strijp-S in Eindhoven nu hard wordt gewerkt aan de realisatie van de zogeheten Trudo Toren: een zeventig meter hoog complex dat aan alle kanten met groen wordt aangekleed: een 'bos' met 125 bomen en 5200 struiken, planten en bloemen. Wat Boeri (62) óók heeft geïnspireerd tot het maken van de groene complexen: het eikenproject van de befaamde Duitse kunstenaar Joseph Beuys. Die liet in 1982 7000 eikenbomen planten in Kassel, tijdens de Documenta van Rudi Fuchs. De bomen zijn geplant en sieren ook andere steden als New York en Sydney.

 1. Oranje Onder-17 grijpt naast WK-finale na zinderende strafschoppenreeks
  Mexico naar finale

  Oranje Onder-17 grijpt naast WK-finale na zinderende strafschop­pen­reeks

  Oranje Onder-17 is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor het WK. De ploeg van Peter van der Veen verloor vandaag na een zinderende strafschoppenreeks van Mexico. Na negentig minuten stond het 1-1. In de beslissende penaltyserie miste Nederland drie strafschoppen tegen twee voor Mexico. De laatste misser kwam van verdediger Youri Vergeer, die de 12de pingel tegen doelman Eduardo Garcia aan schoot.
 2. Wie is jouw Clubheld van het Jaar, stem nu!
  Aangeboden door Rabobank

  Wie is jouw Clubheld van het Jaar, stem nu!

  Elke sport- of cultuurclub heeft er wel één rondlopen; de vrijwilliger die zich moeiteloos inzet en onmisbaar is voor de club. Of het nou gaat om administratieve taken, het opbouwen van het podium, bardiensten draaien of het geven van trainingen, niks is te veel voor de clubheld. Om deze helden in het zonnetje te zetten is de Clubheld van het Jaar verkiezing in het leven geroepen. Het AD (en de regiotitels PZC, BN DeStem, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, de Gelderlander, de Stentor en Tubantia) organiseert samen met Rabobank, NOC*NSF, Kunstbende en LKCA de Clubheld van het Jaar verkiezing.