Volledig scherm
De Rotterdamse band Les Robots. © Kostenloos

DDW Music Festival: Geheimzinnige robots en een jazzlegende

Op bezoek bij geheimzinnige robots met een voorliefde voor gruizige science fiction-rock uit de jaren zestig. Swingen en wegdromen bij psychedelische Turkse folkrock. Of een audiëntie bij een grootheid uit de jazz- en soulhistorie? Het kan allemaal op het DDW Music Festival. 

Het evenement is een initiatief van poppodium De Effenaar, boekingsbureau Friendly Fire en de DDW. In de hele stad spelen van 19 tot en met 27 oktober zo’n zeventig acts uit allerlei genres: van hiphop tot indie, van jazz tot synthwave.

Een festivalticket kost 33 euro. Voor enkele specials, waaronder de shows van Altin Gün en Ayers, moeten aparte kaarten worden gekocht.

 Het programma is avontuurlijk en verrassend. Neem nou Les Robots (Effenaar, 26/10), een geheimzinnig duo uit de buurt van Rotterdam. De vermomde rockers laten zich inspireren door onder anderen de Engelse producer Joe Meek (1929-1967). In zijn Londense huisstudio creëerde hij een eigen sound met 'fuzzy' orgeltjes, galmende gitaren en innovatieve electronica. 

Ook diens generatiegenoten van The Shadows zijn helden van de heren (?) van Les Robots. De debuut-lp verscheen op vrijdag de dertiende september. Heel veel meer valt er niet te melden, want het duo hult zich in stilzwijgen. 

Net zo fascinerend zijn de dame en vijf heren van de band Altin Gün (Effenaar, 25/10). De Amsterdammers geven hun eigen interpretatie aan psychedelische Turkse rock van de jaren zeventig. Het is toegankelijke pop met een swingende, funky basis. Altin Gün speelt vooral covers van Turkse songs, maar is absoluut geen tribute-band. De groep geeft de nummers een moderne make-over, die ook in Turkije wordt gewaardeerd. Altin Gün gaf afgelopen voorjaar drie uitverkochte shows in Istanbul. 

De grootste ster op DDW Music Festival is Roy Ayers (Fifth NRE, 25/10). De vibrafonist en componist maakte naam door jazz te combineren met soul en funk. De Amerikaan (79) behoort tot de meest gesampelde artiesten ooit. Fragmenten uit zijn songs zijn gebruikt door grootheden als A Tribe Called Quest, Tupac, Erykah Badu en Jill Scott. Zijn meest bekende song is Everybody Loves The Sunshine een regelrechte soulklassieker uit 1976.

  1. Wie is jouw Clubheld van het Jaar, stem nu!
    Aangeboden door Rabobank

    Wie is jouw Clubheld van het Jaar, stem nu!

    Elke sport- of cultuurclub heeft er wel één rondlopen; de vrijwilliger die zich moeiteloos inzet en onmisbaar is voor de club. Of het nou gaat om administratieve taken, het opbouwen van het podium, bardiensten draaien of het geven van trainingen, niks is te veel voor de clubheld. Om deze helden in het zonnetje te zetten is de Clubheld van het Jaar verkiezing in het leven geroepen. Het AD (en de regiotitels PZC, BN DeStem, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, de Gelderlander, de Stentor en Tubantia) organiseert samen met Rabobank, NOC*NSF, Kunstbende en LKCA de Clubheld van het Jaar verkiezing.