Daina Zagata gaat wat anders verzinnen.
Volledig scherm
Daina Zagata gaat wat anders verzinnen. © ANP

Sexy Oranje-engel stopt: 'Vleugels worden te zwaar'

Een EK zonder het Nederlands elftal heeft in elk geval een einde gemaakt aan de 'interlandcarrière' van één vaste Oranjeklant: Daina Zagata, sinds 2004 de engel van Oranje, hangt haar vleugels aan de wilgen. De beroemde fan stopt ermee.

Fotografen over de hele wereld legden haar ontelbare keren vast als het kleurrijke Oranje supporterslegioen langs kwam. Tussen het carnavalsgeweld op EK's  en WK's in Portugal, Duitsland, Zwitserland, Zuid-Afrika, Oekraïne en Brazilië viel Daina Zagata altijd op met haar grote vleugels (1.20 meter) en wulpse figuur.

Van Breukelen
Het idee van 'de engel' komt van Wouter Rexwinkel, Daina's vriend, en is gebaseerd op het 'engeltje van Van Breukelen'. Tijdens het EK voetbal van 1988 had toenmalig Oranjekeeper Hans van Breukelen zo veel geluk dat hij sprak van een engeltje op de lat. Rexwinkel knutselde voor het EK van 2004 in Portugal met karton, ijzerdraad en veren de eerste set van twee oranje vleugels in elkaar voor Daina. 

En niet alleen op eindtoernooien verscheen Daina als engel, ook tijdens zo'n beetje alle kwalificatiewedstrijden en zelfs oefenwedstrijden fladderde de engel rond. Tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd uit tegen Letland kondigde Daina aan dat ze ermee ging kappen.

Niet toevallig vertelde ze het daar, want de Oranje-engel is geboren in Letland. ,,Ik kreeg meteen een interview van vijf pagina's in Sporta avize, de grootste sportkrant van Letland,'' vertelt Daina, die ooit via de liefde in Limburg belandde.

Quote

Ik ben 40, ik voel me niet oud, maar ik denk wel: hoe lang kan je dit nog doen?

Daina Zagata
Volledig scherm
© AD

Opsturen
De waardeloze prestaties van het Nederlands elftal heeft Daina er mede toe gebracht er een punt achter te zetten. ,,Ik heb het twaalf jaar gedaan, het was echt heel leuk, maar ik had er op een gegeven moment echt geen zin meer in,'' vertelt Daina, in het dagelijks leven administratiemedewerkster. ,,Ik ben 40, ik voel  me niet oud of zo, maar ik vraag me wel af: hoe lang kan je dit nog doen? En het was ook altijd een hele organisatie, die vleugels meeslepen. Door de douane zien te krijgen, van tevoren opsturen. En ze zijn zwaar hè, vergis je niet, dat voel je echt wel als je daar een dag mee hebt rondgelopen.''

WK Rusland
Na Letland-uit is Daina ook niet meer bij Oranje geweest. ,,De prestaties waren zo rampzalig dat ik er echt genoeg van had.'' Maar de vleugels liggen nog niet bij het oud vuil. ,,Heel misschien, als Nederland zich plaatst voor het WK in Rusland, dat ik ze daar nog een keer om doe. Ik heb ze nog niet weggegooid. Dat is ook lastig. Als ik ooit zonder die vleugels bij Oranje kom, weet ik zeker dat iedereen gaat vragen waar ze zijn. Deze zomer kan ik ze makkelijk missen. Maar het valt niet mee om er écht afscheid van te nemen. Toch ga ik Wouter maar eens lief aankijken of hij iets nieuws wil bedenken.''

Volledig scherm
© AD