Volledig scherm
John van ‘t Schip bij zijn debuut als bondscoach van Griekenland. © EPA

Van ’t Schip kan Grieken geen wonder bezorgen in Finland

De Grieken wisten al dat er een klein voetbalwonder moest plaatsvinden om het EK 2020 nog te bereiken. Maar na de nederlaag in Finland vanavond in Tampere (1-0) is ook die kans zo goed als zeker verkeken. 

Door Mikos Gouka

John van ’t Schip, met in zijn kielzog Aron Winter en voormalig PEC-assistent Michalis Valkanis, kunnen met de Griekse ploeg het vizier richten op kwalificatie voor WK in Qatar.

Alles wat de 55-jarige Van ‘t Schip tot die tijd wint, zal worden gezien als bonus. De Griekse voetbalbond en de supporters moeten dus geduld tonen. En dat is niet het sterkste punt in Athene. De laatste jaren sneuvelden de ene bondscoach na de andere: de Italiaan Claudio Ranieri, de Uruguayaan Sergio Markarián, de Duitser Michael Skibbe en de Griek Angelos Anastasiadis.

De Finnen, in groep J na de winstpartij nummer twee achter Italië met al liefst acht punten meer dan Griekenland, bleken aanvankelijk minder dan de ploeg van Van ’t Schip, die Marious Vrousai en Vangelis Pavlidis (invaller) van Willem II liet debuteren.
(Artikel gaat verder onder de foto)

Volledig scherm
© AP

Fundament

Van ’t Schip bouwde voor rust op een stevig fundament met de ervaren verdedigers Torosidis, Manolas, Sokratis en Stafylidis in de laatste lijn. Spelers van respectievelijk Olympiakos, Napoli, Arsenal en Hoffenheim.

Er was ook niets aan de hand tot de Grieken kort na rust onnodig een penalty weggaven. Teemu Pukki schoot onberispelijk raak: 1-0. De Finnen dromen van de eerste deelname aan een groot eindtoernooi. De Grieken weten dat winst zondag in Athene tegen Liechtenstein alleen voor de statistieken is.

Bosnië

Bosnië-Herzegovina rekende in dezelfde groep af met Liechtenstein: 5-0. Amer Gojak maakte de eerste en de laatste treffer. 

Volledig scherm
Teemu Pukki schiet vanaf de stip de 1-0 binnen. © AP
Volledig scherm
© BSR Agency