Volledig scherm
De Oranjegekte tijdens de halve finale in de Grolsch Veste © ANP

Enschede maakt zich op voor historische EK-finale

SpoorboekjeVandaag moet het gebeuren. De Oranjekoorts ligt ongekend hoog in Nederland. De KNVB noemt het EK Vrouwen zelfs 'een overrompelend succes' met meer dan 240.000 bezoekers en 165 miljoen kijkers uit 80 landen.

De finalewedstrijd in de Grolsch Veste van vanmiddag is stijf uitverkocht en het record van 3,2 miljoen Nederlandse kijkers voor de halve finale wordt naar alle waarschijnlijkheid nog verder verbroken.

De finalewedstrijd wordt in 80 landen uitgezonden, waarbij de UEFA verwacht dat er wereldwijd 13 miljoen mensen zullen afstemmen op de eindstrijd. Volgens de UEFA is een Europese eindronde voor voetbalsters bovendien nog nooit eerder zo goed bezocht als de komende EK-finale.

Spoorboekje

12.00 uur: Op het het Stationsplein en het Wilminkplein zijn fanzones ingericht. Supporters kunnen hier vanaf 12:00 uur in de stemming komen voor de EK-finale.

13.45 uur: De fanwalk gaat van start. De Oranje-supporters lopen over een tocht van 4,5 kilometer lang richting de Grolsch Veste. En dat zorgt ongetwijfeld weer voor een groot feest. De NS zet extra treinen in om de duizenden bezoekers te kunnen vervoeren.

17.00 uur: Aftrap in de Grolsch Veste waar de Oranje Leeuwinnen de finalewedstrijd spelen tegen Denemarken.

Feitjes

1,2 miljoen euro. Wie Europees kampioen wordt, verdient eer, glorie en eeuwige roem. Maar ook een bedrag van 1,2 miljoen euro. Dat is namelijk de bonus van UEFA voor de winnaar van het EK. Ook de verliezend finalist heeft weinig reden tot klagen: die neemt een miljoen euro aan prijzengeld mee naar huis.

Staubli fluit finale. De finale van het EK wordt gefloten door Esther Staubli. De 37-jarige arbiter uit Zwitserland is elf jaar lang actief op internationaal niveau. Eerder floot Staubli al op de EK's van 2009 en 2013 en het WK van 2015.

Rutte bij finale. Minister-president Mark Rutte is aanwezig op de EK-finale. Of koning Willem-Alexander en koningin Máxima zondag getuige zijn van een mogelijke Europese titel van de Nederlandse voetbalvrouwen is nog onzeker.

In samenwerking met indebuurt Enschede