Hebbes! De Oranje Leeuwinnen hebben 'm, de bokaal die hoort bij de Europese titel!
Volledig scherm
Hebbes! De Oranje Leeuwinnen hebben 'm, de bokaal die hoort bij de Europese titel! © afp

Oranje Leeuwinnen schrijven historie met Europese titel

Golden GirlsDe Oranjevrouwen hebben historie geschreven door de EK-finale te winnen van Denemarken. In een uitzinnige Grolsch Veste werd Denemarken met 4-2 verslagen.

Nabeschouwing

Pro Shots
Volledig scherm
© Pro Shots

Door Nik Kok

Aanvoerder Sherida Spitse, toch al de Nederlandse koningin van de dode spelmomenten maakte in de tweede helft het bevrijdende doelpunt uit een vrije trap. Ze scoorde in de groepsfase ook al de winnende treffer tegen Denemarken. Viviane Miedema besliste het duel enkele minuten voor tijd. Nederland doorbreekt met de historisch prestatie die door het hele land luid werd bejubeld een serie van zes opeenvolgende eindzeges van Duitsland.

De Oranjevrouwen mogen zich gelukkig prijzen het fraaie aanvalstrio Van de Sanden-Miedema-Martens, maar zeker ook met de Deense doelvrouw Stina Lykke Petersen die bij twee doelpunten van de Oranjevrouwen zeer matig handelde. Op die manier werd de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman zo toch nog winnaar van de eerste wedstrijd van het toernooi waarin het onder druk kwam te staan en waarin het zelfs even moest vrezen voor een goede afloop.

afp
Volledig scherm
© afp
photo_news
Volledig scherm
© photo_news

Maar zo buitengewoon spectaculair als de eerste helft van de eindstrijd hadden we het nog niet gehad op het EK. En voor het eerst tijdens de eindronde ook kwam Nederland op achterstand. In de zinderende Grolsch Veste zat nog niet eens iedereen op zijn of haar stoel toen linksback Kika van Es een strafschop veroorzaakte en spits Nadia Nadim die feilloos benutte.

Maar toeschouwers in Enschede, waaronder demissionair Mark Rutte en voormalig bondscoach Louis van Gaal, zagen Nederland vervolgens veerkracht tonen. Shanice van de Sanden was op rechts weer eens veel sneller dan haar Deense tegenstander en zette prima voor op Miedema die gemakkelijke de gelijkmaker kon binnen schieten.   

afp
Volledig scherm
© afp

Feestpaleis
Toen was echter allang duidelijk dat de Nederlandse defensie nu pas echt werd getest. Zo bleek de Deense vedette Pernille Harder, beweeglijker dan het Nederlandse centrum van Anouk Dekker en Stephanie van der Gragt. Haar doelpunt, de 2-2 was een fraaie. Eerst nog had Lieke Martens raak geschoten in de rechter benedenhoek. Met de door Nederland geboden ruimte in de slotfase deed het Deense aanvalsduo Nadim en Harder in de slotfase weinig terwijl Nederland daar ook nauwelijks grote kansen tegenover kon stellen. De 4-2 van Miedema uiteindelijk, was voor de spits de ultieme revanche op het stroeve begin van haar toernooi toen ze niet wist te scoren. Op het totaal van vier toernooitreffers hoeft ze zich echter niet te schamen.  

Maar bovenal verdienden de Oranjevrouwen de EK-winst als geen ander. Met zes opeenvolgende overwinningen en een ongekend gevaarlijke aanvalstrio voorin was Nederland overduidelijk het sterkste land van het toernooi. Daar twijfelde niemand in de oranje Grolsch Veste na afloop toen het stadion werd omgebouwd tot een euforische feestpaleis om de historische overwinning met eeuwigheidswaarde te vieren.

afp
Volledig scherm
© afp
epa
Volledig scherm
© epa
anp
Volledig scherm
© anp
getty
Volledig scherm
© getty

Liveblog

 geen nieuwe berichten

90+5

Daar is het laatste fluitsignaal! De Oranje Leeuwinnen zijn Europees kampioen!

90+2

Het 'Kampioenen olé olé' schalt door de Grolsch Veste. Dit kan niet meer fout, en de fans voelen het. Oranje gaat Europees kampioen worden!

'89

GOAL! 4-2 NEDERLAND! Doelpunt Vivianne Miedema
Het is klaar, over, uit, sluiten! Miedema schiet in de korte hoek raak en gooit de finale in het slot. De Europese titel kan Oranje niet meer ontglippen nu. Er komen vier minuten extra tijd bij.

'84

De spanning begint echt toe te slaan nu. Shanice van de Sanden kan er op de counter uit, maar raakt de bal kwijt. Uit de tegenaanval komen de Denen niet tot een échte kans: corner. Uit die hoekschop gaat een geweldig schot van Troeslgaard zo'n tien centimeter naast.

afp
Volledig scherm
© afp

'77

Nog een klein kwartier officiële speeltijd, en Oranje leidt. De Europese titel is nu wel erg dichtbij, de Leeuwinnen moeten nog even volhouden.

'72

Ook Stefanie van der Gragt krijgt geel, voor een tackle aan de zijlijn. De Deense vrije trap van Harder levert niets op.

'70

Het golft in deze fase op en neer. Nu is het Oranje met de kans. Uitblinker Jackie Groenen krijgt alle tijd om uit te halen, maar ziet haar schot rakelings langs de kruising scheren.

'67

Wederom een mogelijkheid voor Denemarken. Sari van Veenendaal kan een corner maar half verwerken, maar het daaropvolgende schot van
Thøgersen gaat ver naast. Het blijft met deze stand oppassen geblazen.

afp
Volledig scherm
© afp

'64

En aan de andere kant kan Veje uithalen, maar zij schiet rakelings naast. De Denen geven nog niet op.

'62

Dat had de beslissing moeten zijn! Een voorzet van Lieke Martens belandt pardoes voor de voeten van Vivianne Miedema, maar zij stuit van dichtbij op de Deense keepster.

'61

En hier de 3-2 van Sherida Spitse, die haar vrije trap binnenschiet.

'57

Eerste wissel bij Oranje: Desiree van Lunteren verlaat het veld, Dominique Janssen vervangt de rechtsback, die in de eerste helft een tikkie kreeg.

'54

Nu probeert linksback Kika van Es het met rechts, haar sterkste been. Schot gaat een half metertje naast.

'51

GOAL! 3-2 NEDERLAND! Doelpunt Sherida Spitse
De Leeuwinnen laten niet los! Aanvoerder Spitse krijgt een vrije trap te nemen, en schiet hem laag in de hoek. Oranje op 3-2.

'46

AFTRAP TWEEDE HELFT
We zijn weer begonnen in de Grolsch Veste. Als de tweede helft half zo leuk is als de eerste, hebben we een topwedstrijd gehad.

'45+2

EINDE EERSTE HELFT
Het is rust, we kunnen even een kwartiertje gaan bijkomen van een werkelijk schitterende eerste helft. Het staat 2-2, mede dankzij Oranje-goals van vedettes Vivianne Miedema en Lieke Martens.

'43

Weer geel voor Nederland, dit keer voor Anouk Dekker.

'39

Hier nog even de 2-1 van Lieke Martens, een heerlijk schot in de lange hoek.

'37

Never a dull moment in Enschede. Veje krijgt een lange bal mee en wil in de lange hoek schieten, maar Sari van Veenendaal kan de bal pakken.

photo_news
Volledig scherm
© photo_news
laad oudere berichten

Voorbeschouwing

Voor het eerst in de geschiedenis staat een Nederlands vrouwenvoetbalteam in de finale van een eindtoernooi. De Oranje Leeuwinnen van bondscoach Sarina Wiegman schreven dus al geschiedenis, maar willen hun prachtige toernooi in eigen land vanmiddag in Enschede bekronen met de Europese titel. Lees hier de voorbeschouwing op de finale tegen Denemarken, die om 17.00 uur van start gaat. 

 1. ‘Zeg maar niet dat je lesbisch bent, mannen moeten nog steeds met je kunnen flirten’
  Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie

  ‘Zeg maar niet dat je lesbisch bent, mannen moeten nog steeds met je kunnen flirten’

  Vandaag is het de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie, een dag waarop aandacht gevraagd wordt voor geweld en discriminatie tegen lhbti+’ers. Want pesterijen en intimidatie zijn nog steeds dagelijks de werkelijkheid, ook op de werkvloer. En dat houdt veel Nederlanders tegen in hun klim op de carrièreladder. Remco Boxelaar van kennisplatform Corporate Queer hoopt daar met een speciaal leiderschapsprogramma verandering in te brengen.
 1. Ten Napel schrijft biografie: 'Van mijn vrouw moest ik stoppen met zeuren'
  Play

  Ten Napel schrijft biografie: 'Van mijn vrouw moest ik stoppen met zeuren'

 2. Federer bij rentree op gravel meteen onderuit
  Play

  Federer bij rentree op gravel meteen onderuit