Volledig scherm
PREMIUM
File om van het parkeertterrein van Tesla af te komen. Gisteren kregen 800 eigenaren de sleutel van het Tesla Model 3, een auto van minimaal 50 mille. Maar van enige service van de Amerikaanse fabrikant was geen sprake, klagen de trotse eigenaren. © Marco Okhuizen

Tesla 3 vliegt weg: ‘Het lijken wel hamburgers’

De Tesla Model 3 is met dank aan de fiscus de bestverkochte auto van 2019. De Amerikaanse fabrikant wist er tot dusver 24.000 te verkopen in Nederland, vooral leaserijders duiken massaal op de elektrische auto. Gisteren werden er weer achthonderd afgeleverd. Voor instructie is geen tijd: nieuwe eigenaren mogen hun sleutel ophalen en gaan zoeken waar hun auto staat.

Het is voor het eerst dat een volledig elektrische auto de favoriet is van automobilisten. Terwijl het model van de Tesla 3, een sedan, eigenlijk helemaal geen gewilde carrosserievorm is op de Nederlandse automarkt. Nederlanders hebben liever een hatchback, stationwagon of tegenwoordig vooral een SUV. Een sedan met zijn losse kofferbak is onhandig − je verhuist er nog geen stoel mee − en lange mensen zitten op de achterbank door de aflopende daklijn niet lekker.

  1. Zorgen over onveilige scootmobielen: ‘Overheid moet ingrijpen’

    Zorgen over onveilige scootmobie­len: ‘Overheid moet ingrijpen’

    Scootmobielen zijn steeds vaker betrokken bij ernstige of dodelijke verkeersongevallen. Organisaties zoals Veilig Verkeer Nederland trekken opnieuw aan de bel en roepen op tot strengere regels die de veiligheid moeten verbeteren. ,,Wij bieden wel cursussen aan, maar dat is niet genoeg. De overheid moet ingrijpen en de rest moet beter opletten. In het verkeer moet je ouderen op een scootmobiel net zo behandelen als een klein kind op een fiets.”