Volledig scherm
Arjan van Gils (wethouder en voorzitter aandeelhouderscommissie), Ruud Sondag (CEO Eneco) en Hiroshi Sakuma (adviseur van president & CEO van Mitsubishi Corporation) geven een toelichting op de overname. © ANP

Politici in de regio blij met verkoop Eneco: nóg meer geld dan verwacht

Het is kassa nu energiebedrijf Eneco voor de hoofdprijs wordt verkocht aan een Japans consortium. De opbrengst is 4,1 miljard euro; ongeveer een miljard méér dan waar de gemeentelijke aandeelhouders op hadden gehoopt.

Zichtbaar tevreden schoof de Rotterdamse D66-wethouder Arjan van Gils gisteren aan bij de persconferentie in het hoofdkantoor van Eneco. ,,Mitsubishi en Chubu brachten op alle fronten het beste bod uit: voor de onderneming, de medewerkers en de aandeelhouders’’, zei hij namens de aandeelhouderscommissie.

Zoveel is duidelijk: waar in de Tweede Kamer ook kritische geluiden klinken, zijn politici en bestuurders in de regio goedgemutst. Toen in 2017 werd besloten tot de verkoop energiebedrijf Eneco, dat in handen is van 44 verschillende gemeenten, werd de opbrengst geschat op 2 à 3 miljard euro. Maar het Japanse consortium heeft ruim een miljard meer geboden. Rotterdam is met 31,69 procent van de aandelen spekkoper en mag zo’n 1,3 miljard euro bijschrijven.

Daarna volgen in de regio Lansingerland, Nissewaard en Hoeksche Waard. Zij krijgen respectievelijk ruim 138, 87 en 82 miljoen euro. Maar ook ‘kleinere’ aandeelhouders mogen zich in de handen wrijven. Zo krijgt Schiedam met 1,03 procent ruim 42 miljoen euro. En het bescheiden Albrandswaard, bijvoorbeeld, mag met 0,4 procent van de aandelen ruim 16 miljoen tegemoet zien.

Rente

Maar Rotterdam maakt dus de grote klapper. Vergelijkbaar met de verkoop van Afval Verwerking Rijnmond (AVR), die in 2006 voor ruim een miljard euro van de hand ging. De komende periode wordt bekeken hoe de Eneco-inkomsten het best kunnen worden geïnvesteerd, liet Van Gils weten. ,,De vraag is ook hoe we dat als gemeente moeten aanpakken nu de rente zo laag is.’’

Quote

De vraag is ook hoe we dat als gemeente moeten aanpakken nu de rente zo laag is

Zo wordt er in ieder geval geld opzij gezet om voor de komende 10 jaar de opbrengst van het jaarlijkse Eneco-dividend te compenseren. Dit leverde jaarlijks gemiddelde 20 miljoen euro op, maar verdwijnt zodra de verkoop is geschied. Bovendien heeft Rotterdam al een voorschot genomen op de Eneco-miljoenen door 60 miljoen te investeren energietransitie. ,,Dat betekent dat we er sowieso 150 à 200 miljoen er vanaf moeten doen.’’

Tevreden

Ook oppositiepartij Leefbaar Rotterdam is tevreden, laat raadslid Gerben Vreugdenhil weten. ,,Een perfecte deal’’, zegt de financieel specialist van de fractie. ,,Japanners hebben geduld en gaan voor de lange termijn. Ze hebben duidelijk plannen om met Eneco te groeien in Europa . Dit biedt Eneco en de regio mogelijkheden.’’ Ook de Rotterdamse PvdA, twee jaar geleden nog tegenstander van verkoop, is tevreden. Volgens raadslid Kevin van Eikeren zijn de belangen van de werknemers en de duurzame strategie goed geborgd.

Contractueel is afgesproken dat het hoofdkantoor nog zeker vijf jaar in Rotterdam blijft, ook de naam is deze periode beschermd. Mitsubishi-topman Hiroshi Sakuma liet op de persconferentie weten dat het een langetermijninvestering betreft, en ze van plan zijn om de ‘huidige identiteit en bedrijfscultuur te behouden’.

Volledig scherm
Hoofdkantoor Eneco. © ANP XTRA

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam