Volledig scherm
PREMIUM
Maandag werd bekend dat energiemaatschappij Eneco wordt verkocht aan een Japans consortium voor 4,1 miljard euro. Dat is een miljard meer dan waar de gemeentelijke aandeelhouders op hadden gerekend. © ANP XTRA

Verkoop Eneco: ‘Geef alle inwoners van Nissewaard 1000 euro’

Het geld is nog niet binnen, maar verschillende politieke partijen in Nissewaard hebben het nu al verdeeld. Zo wil het CDA de vele miljoenen die de gemeente krijgt voor de verkoop van Eneco gebruiken om de belastingen te verlagen. De Volkspartij wil zelfs dat elk huishouden 1000 euro krijgt. Wethouder Martijn Hamerslag (Financiën) wil het geld vooral gebruiken om schulden af te betalen.

Quote

We kunnen ervoor kiezen om nog meer schulden af te lossen.

Martijn Hamerslag, Wethouder Financiën (ONS)

Maandag werd bekend dat energiemaatschappij Eneco wordt verkocht aan een Japans consortium voor 4,1 miljard euro. Dat is een miljard meer dan waar de gemeentelijke aandeelhouders op hadden gerekend. Nissewaard heeft op Voorne-Putten de meeste aandelen en krijgt nu zo'n 87 miljoen euro. Er werd gerekend op 50 miljoen. 

Het CDA zou graag zien dat een deel van de opbrengst wordt teruggegeven aan de inwoners. Volgens fractievoorzitter Pieter Verhoog is het moeilijk uit te leggen aan bewoners dat belastingen en heffingen stijgen terwijl de gemeente een bedrag van ruim 80 miljoen bijgeschreven krijgt, zo'n 1000 euro per inwoner.