Volledig scherm
Willem II-trainer Adrie Koster geeft instructies aan zijn spelers. © Proshots

Aftellen: Willem II is grondig verbouwd voor nieuwe seizoen

Op vrijdag 10 augustus begint het 63ste seizoen van de eredivisie met het duel tussen PEC Zwolle en sc Heerenveen. Dagelijks tellen we af met vooruitblikken op onze competitie.

Willem II is grondig verbouwd voor nieuwe seizoen

Willem II heeft zich de afgelopen weken in een nieuw jasje gestoken. Van de basis van vorig seizoen zijn alleen doelman Timon Wellenreuther - zijn concurrent Mattijs Branderhorst is nog niet helemaal fit - Fernando Lewis, Freek Heerkens, Elmo Lieftink en Fran Sol nog over. Voor de Spaanse topschutter kwam ondanks zijn zestien goals vorig seizoen nog niet de juiste club voorbij.

Het grote aantal vertrekkers stelde de club in de gelegenheid om de selectie opnieuw in te richten naar de wensen van de nieuwe technische staf. Trainer Adrie Koster en diens assistent Gery Vink zijn warme voorstanders van een herkenbaar 4-3-3 systeem. De komst van Aras Özbiliz wordt als uiterst belangrijk gezien voor het welslagen van die missie. In de voorbereiding kwam Willem II doelpunten en een goede eindpass tekort. Özbiliz zou wel eens de missing link kunnen zijn.

Aan de magere resultaten in de voorbereiding - Willem II speelde twee serieuze wedstrijden gelijk , verloor er drie en scoorde maar een keer - kan weinig waarde worden gehecht. Behalve Özbiliz is ook linksback Diego 'Chiqui' Palacios nog maar net bij de club gearriveerd, terwijl de beoogde linkerspits Dimitris Kolovos door een hamstringblessure nog geen wedstrijd speelde.

Volledig scherm
Aras Özbiliz in actie tegen Manchester United als speler van Ajax in 2011. © PICS UNITED

Özbiliz wordt gehuurd van Besiktas, Palacios van Aucas uit Ecuador. Alle andere spelers behoren nu toe aan Willem II of er is - zoals in het geval van Kolovos - een optie tot koop. Daarmee wil de Tilburgse club voorkomen dat er weer, zoals deze zomer het geval was, een leegloop is. Willem II beschikte vorig seizoen over zeven huurlingen, die allemaal terugkeerden naar hun club.

In het systeem dat Willem II gaat spelen is een cruciale rol weggelegd voor Daniel Crowley, die vorig seizoen nog verhuurd werd aan Cambuur. Hij is de spelverdeler, maar viel ook op door zijn opvliegende karakter. Als je graag veel met de bal loopt, krijg je tikken. Daar kan de voormalig speler van Arsenal minder goed tegen. Hij reageerde op een manier die in de competitie rood op kan leveren.

Voetballen met Crowley maakt het opstellen van twee controlerende middenvelders noodzakelijk. Pol Llonch, een Spanjaard die de overstap maakte van Wisla Krakow, onderscheidde zich in de voorbereiding met zijn vele onderscheppingen en goede voortzetting. Dat lijkt een hele goede investering. Voor de andere plek op het middenveld komen Elmo Lieftink en het Duitse talent Atakan Akkaynac in aanmerking.

De verdediging van Willem II oogt nog het meest vertrouwd. Met Freek Heerkens heeft Willem II opnieuw een Brabantse aanvoerder. Hij neemt de band over van Jordens Peters, die revalideert van een lastige kraakbeenblessure in de knie. het is nog onduidelijk wanneer hij weer fit is. Met Thomas Meissner, die vorig seizoen al gehuurd werd van ADO Den Haag, is er een vervanger gehaald. Fernando Lewis speelde ook wel eens in het centrum, maar wil zich graag verder ontwikkelen als rechtsback.

Vitesse

Volledig scherm
Bryan Linssen viert zijn doelpunt tijdens de wedstrijd Vitesse - FC Viitorul © ANP

De verkenningstocht leverde al unieke beelden op. Leonid Sloetski, de nieuwe trainer van Vitesse, maakte voor de start van het seizoen op geheel eigen wijze kennis met Arnhem. Een stadstour bedacht door VitesseTV bracht hem in dierentuin Burgers Zoo en in de top van de Eusebiuskerk. In het Openluchtmuseum probeerde hij zonder succes overeind te blijven op een Oudhollandse fiets.

Met zijn guitige optreden en droge humor (bekijk de beelden hieronder) veroverde hij razendsnel de harten van de Arnhemmers. Het wordt dit seizoen een feest met Sloetski. De Rus is geen saaie, mediagetrainde Nederlandse coach. Sloetski (47) is altijd zichzelf, ook voor de camera’s.

Volledig scherm
© Pro Shots

Ook bij Vitesse zelf is enthousiasme na de entree van de coach uit Wolgograd. De trainer geeft zijn spelers veel vrijheid, is altijd in voor een dolletje en heeft tegelijkertijd duidelijke eisen. Na zijn mislukte avontuur bij Hull City, zijn eerste club buiten Rusland, wil Sloetski slagen in Nederland. Dat moet kunnen met de huidige nieuwe selectie.

Op zijn verzoek handelde de club daarom deze zomer slagvaardig en snel op de transfermarkt. Begin juli, ruim twee weken voor de eerste wedstrijd in de Europa League, had de club al negen aanwinsten vastgelegd. Zo kreeg de trainer ruim de tijd om zijn elftal te kneden.

Volledig scherm
© Pro Shots

Sloetski staat voor verzorgd en aanvallend voetbal, opbouw van achteruit en veel druk naar voren. Die filosofie kwam niet helemaal uit de verf bij de eerste serieuze test. In de tweede kwalificatieronde van de Europa League tegen FC Viitorul Constanta (2-2 en 3-1 zege) maakte Vitesse een wisselende indruk. Na het zwakke optreden in Roemenië speelden de Arnhemmers op eigen veld beter, maar opnieuw oogde vooral de defensie kwetsbaar.

De achterhoede van Vitesse is dan ook stevig verbouwd. Sterkhouders Guram Kashia (San José Earthquakes) en Matt Miazga (terug naar Chelsea) zijn vertrokken. Rasmus Thelander (FC Zürich) en Jake Clarke-Salter (gehuurd van Chelsea) zijn hun vervangers. Keeper Eduaro is ook nieuw, de ervaren Portugees komt op huurbasis van Chelsea en krijgt de voorkeur boven Remko Pasveer.

Daarnaast is de vraag wie Mason Mount gaat vervangen. Vitesse had het Engelse supertalent graag nog een jaar gehuurd, maar de aanvallende middenvelder koos voor Derby County. Thomas Bruns en de nieuwe Slowaak Matus Bero (van Trabzonspor) vechten nu om de plek achter spits Tim Matavz.

Verder is Vitesse vooral in de breedte sterker geworden. Met Khalid Karami (rechtsback, Excelsior), Max Clark (linksback, Hull City), Oussama Darfalou (spits, UMC Alger) en Hilary Gong (vleugelaanvaller, AS Trencin) zijn nu bijna alle posities dubbel bezet. 

VVV-Venlo

Volledig scherm
Martin Samuelsen © Getty Images

Als VVV een bank was geweest, dan had het de slogan ongetwijfeld als handelsmerk gevoerd: Groot geworden door klein te blijven. Weinig clubs immers waar het realisme zo nadrukkelijk door de club waait als in De Koel. Moraal van die gedachte: mooi dat de eredivisie nu het podium is waarop VVV te zien is, maar geen Noord-Limburger die weken van slag is mocht de club onverhoopt nog eens afzakken naar de eerste divisie. Simpelweg omdat de geel/zwarten niet de portemonnee hebben om elk jaar tegen Feyenoord en Ajax te voetballen. In zekere zin is het met die instelling ook wel lekker voetballen. Domweg omdat je er de druk er vakkundig mee buiten je stadion houdt. Al neemt dat niet weg dat Maurice Steijn, de uitstekende coach van VVV, er ook dit seizoen weer alles aan zal doen om ervoor te zorgen dat zijn elftal tenminste drie ploegen boven blijft op de ranglijst. 

En dat treft. Heel veel zwakker zijn de Venlonaren, ondanks het vertrek van onder meer de aanvallende smaakmaker Vito van Crooij en de stabiele middenvelder Clint Leemans naar PEC Zwolle, niet geworden. Ga maar na: De komst van aanvallende middenvelder Tino-Sven Susic (Royal Antwerp) belooft veel. En noteert u ook vast Martin Samuelsen, een 21-jarige Noor, met twee interlands op de teller, die wordt gehuurd van West Ham United. Hij is sterk, lang, atletisch, snel. Deze middenvelder heeft het, kortom, allemaal. Om nog maar te zwijgen over doelman Lars Unnerstall, die voor VVV-begrippen gewoon een topkeeper is. Hoewel hij aan PSV verkocht is, blijft de Duitser nog een jaartje keepen in De Koel. En dat is goed nieuws voor de supporters in Venlo, die zich soms wel wat prominenter verbaal zouden mogen laten gelden tijdens thuiswedstrijden. 

Met afstand het allerbeste nieuws evenwel voor hen: de aanwezigheid van Peniel Mlapa, onmiskenbaar de publieksfavoriet in spé. Deze van Dynamo Dresden gehuurde spits, afkomstig uit Togo, is zo sterk als een beer en heeft -meer nog dan zijn voorganger Lennart Thy- een neusje voor de goal. Ook handig voor een ‘nummer negen’: zijn omvang. Mlapa heeft het voorkomen van een uitsmijter van een nachttent. Met zo’n krachtpatser voorin, kan carnaval komend jaar al vroeg beginnen in Venlo. Dit VVV moet zich dit seizoen probleemloos kunnen handhaven in de eredivisie. En het is voor Steijn en co te hopen dat de fans daarin het laatste zetje zullen geven.

Volledig scherm
Peniel Mlapa onmiskenbaar de publieksfavoriet in spé bij VVV Venlo © ProShots