Volledig scherm
Supporters van Ajax © ANP

Ajax en ADO weer in gesprek over fans bij uitduels

PollBinnen afzienbare tijd valt de beslissing om supporters van de voetbalclubs ADO en Ajax voor het eerst na twaalf jaar weer toe te laten bij onderlinge wedstrijden. Er zijn al meerdere gesprekken over gevoerd.

Volgens een gemeentewoordvoerder zijn de gesprekken nog niet afgerond en wordt een definitief besluit de komende tijd genomen, ruim voor de twee voetbalclubs in december elkaar zullen ontmoeten.

Over de inhoud van de gesprekken, welke afspraken er worden gemaakt, is officieel nog niets bekend. Volgens ADO-woordvoerder Ronald van der Geer is het ‘veel te voorbarig om er al mededelingen over te doen’.

Jacco van Leeuwen, voorzitter van de supportersvereniging van ADO zegt dat hij ‘omwille van het proces er geen uitspraken over mag doen’. In Amsterdam wordt echter met meer stelligheid gesproken dat de kogel door de kerk is. Volgens bronnen die de Amsterdamse krant het Parool sprak, is een principeakkoord al bereikt.

Maatregel

poll

Goed idee als ADO- en Ajax-supporters weer samen in een stadion zitten?

  • Ja (54%)
  • Nee (38%)
  • Neutraal (8%)
4757 stemmen

Dat zou betekenen dat in december voor het eerst na twaalf jaar supporters van beide clubs zich tegelijkertijd in hetzelfde stadion bevinden. Burgemeester Wim Deetman nam in 2006 de beslissing om niet langer Ajax-supporters in het Haagse voetbalstadion toe te laten nadat het Haagse supportershonk door zo’n 70 Ajax-hooligans was bestormd, 36 uur voor een wedstrijd tussen beide voetbalclubs. Met paraplu’s, stokken, messen en molotovcocktails vielen ze binnen. De tien aanwezige ADO-fans konden geen kant op. Later zeiden ze dat de enige reden dat ze de aanslag overleefd hadden, was dat de Ajax-hooligans moesten vluchten voor de brand die ze zelf hadden gesticht.

Het verbod gold telkens voor vijf jaar en werd keer op keer verlengd. Pas vorig jaar leek ruimte te komen voor de Ajax-supporters. Toen zei burgemeester Pauline Krikke, rondom het bekervoetbalduel tussen Ajax en Scheveningen, dat ze zou willen dat uit-supporters weer welkom waren. Maar dan zouden de supportersverenigingen wel met elkaar in gesprek moeten.

Of vervolgens verstokte ADO Den Haag-fans wel richting de Amsterdamse Arena gaan, is nog maar de vraag. Bij Leo’s Koffiehuis in de Haagse wijk Laak waren gisteren een paar fans er duidelijk over: ,,Naar 020? Daar kom ik echt niet. Op zeker.’’