Volledig scherm
Marco Bizot. © BSR Agency

AZ houdt recordkeeper Bizot langer in Alkmaar

Marco Bizot blijft langer doelman van AZ. De 28-jarige doelman lag tot medio 2021 vast, maar zijn contract is opengebroken en met één jaar verlengd waardoor hij nu tot 2022 vastligt.

Bizot is bezig aan zijn derde seizoen bij AZ. Eerder was hij doelman bij Ajax (jeugdopleiding), SC Cambuur, FC Groningen en KRC Genk. Na Alisson Becker is Bizot momenteel de minst gepasseerde doelman van Europa met slechts negen tegendoelpunten. Daarnaast evenaarde Bizot in het kalenderjaar 2019 een vijftig jaar oud record van Heinz Stuy door in 31 wedstrijden in een kalenderjaar de nul te houden. Als keeper van Ajax hield Stuy in 1971 ook in 31 officiële wedstrijden de nul. Momenteel staat de teller van Bizot op 115 officiële AZ-wedstrijden, waarin hij goed was voor 56 clean sheets.

,,Ja, ik zit hier al vrij lang. Waarom klikt het zo goed? Omdat het gevoel hier gewoon ultiem is. De connectie met de club, de fans en de omgeving. Dat is gewoon optimaal. In tweeëneenhalf jaar heb ik ontzettend veel geleerd. Ik ben een betere keeper en een beter mens geworden", laat Bizot weten op de website van AZ. Bizot hoopt bovendien op deelname aan het EK met Oranje. Bizot werd al vaker opgeroepen, maar tot een debuut kwam het nog niet. 

Ook Max Huiberts, directeur voetbalzaken bij AZ, is verheugd met de contractverlenging van de doelman. ,,Marco doet het hartstikke goed, hij is een heel stabiele factor in team. We zijn dus blij dat we met zijn contract hebben kunnen verlengen. Hij kwam al als een ervaren keeper bij ons binnen maar heeft zich nog steeds kunnen ontwikkelen. Hij is echt een professional.”