Volledig scherm
Matthijs de Ligt © ANP Pro Shots

De Ligt maakte in eredivisie slechts één overtreding op eigen helft

OpmerkelijkHuh? Een centrale verdediger maakt toch de meeste overtredingen van het elftal? Nou, Ajacied Matthijs de Ligt niet. Hij werd dit seizoen één (!) keer afgefloten op zijn eigen helft. De laatste drie maanden had hij twee overtredingen nodig. Slechts vijf ‘fouten’ maakte De Ligt dit eredivisieseizoen.

Door Daniël Dwarswaard

Bijna zes weken geleden speelde Ajax in de eigen Johan Cruijff Arena tegen Feyenoord. In die wedstrijd maakte Matthijs de Ligt voor het laatst een overtreding in de eredivisie. Tonny Vilhena had de eer. De Feyenoorder is in select gezelschap, want De Ligt maakte dit seizoen in de eredivisie totaal vijf overtredingen. De laatste drie maanden waren dat er slechts twee. Ook opvallend: Keziah Veendorp van FC Emmen had in diezelfde periode ook maar twee overtredingen nodig.

Als we nog beter op deze toch al opvallende cijfers inzoomen, valt er nóg iets op. De Ligt greep pas één keer onreglementair in op zijn eígen helft. De andere vier overtredingen waren aanvallende fouten, waarvan er twee werden gemaakt in het zestienmetergebied van de tegenstander.

De Ligt pakte dit seizoen nog geen gele kaart. In vergelijking met dezelfde periode vorig seizoen een enorm verschil. Toen kreeg De Ligt na veertien speelrondes maar liefst vier kaarten om uiteindelijk op acht kaarten uit te komen. In totaal maakte de verdediger in die periode veertien overtredingen.

Volledig scherm
© ANP

De cijfers zijn het bewijs van wat je tijdens de wedstrijden ziet. Het gaat De Ligt binnen de landsgrenzen allemaal tamelijk eenvoudig af. Met de aanvoerder binnen de lijnen verloor Ajax nog geen wedstrijd. Tijdens het 3-0 verlies in Eindhoven tegen PSV was De Ligt geblesseerd.

En hoe zit dat dan in Europa? Daar moet De Ligt logischerwijs vaker aan de noodrem trekken. In de vier Champions League-wedstrijden die hij dit seizoen speelde, maakte hij meer overtredingen (6) dan tijdens de dertien potjes in de eredivisie (5).