Volledig scherm
Mimoun Mahi van FC Groningen en Renato Tapia van Willem II. © BSR/SOCCRATES

De twee duels die er nog toe doen in de laatste eredivisie-speelronde

Het eredivisieseizoen is bijna ten einde en de sportieve angel is er zo goed als uit. Slechts twee duels gaan nog écht ergens om. Willem II en FC Groningen zijn verwikkeld in de strijd om de achtste plek die recht geeft op play-offs voor Europees voetbal.

Vitesse, FC Utrecht en Heracles Almelo zijn al verzekerd van deelname aan de play-offs, alleen de nummer acht is nog niet bekend. FC Groningen (uit bij FC Emmen) staat nu op 45 punten, Willem II (uit bij ADO Den Haag) heeft een punt minder. FC Groningen en Willem II zullen alles op alles zetten om de felbegeerde play-off plek te bemachtigen.

FC Emmen – FC Groningen

Wil FC Groningen niet afhankelijk zijn van het resultaat in Den Haag, dan moet het winnen van FC Emmen. Bij winst is het hoe dan ook verzekerd van de play-offs. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Groningen verloor eerder dit seizoen met 2-1 van de Emmenaren. Bovendien zal de ploeg van Dick Lukkien extra gemotiveerd zijn om te stunten tegen het team van Danny Buijs. Een groot deel van de selectie (elf man) heeft namelijk een verleden bij de Groningers. Het overgrote deel daarvan heeft weinig tot geen speelminuten in de hoofdmacht van Groningen gemaakt. Ook Lukkien zelf moest vroegtijdig vertrekken bij FC Groningen. Na het vertrek van Erwin van de Looi in 2016, wilde toenmalig assistent-trainer Lukkien graag hoofdtrainer worden, maar de clubleiding vond hem niet rijp voor de job. Genoeg reden voor een sportieve revanche.

Volledig scherm
Dick Lukkien. © BSR Agency

Willem II – ADO Den Haag

Volledig scherm
Adrie Koster. © Anp

Waar Willem II dit seizoen in de competitie normaliter geen aanspraak zou hebben op play-offs voor Europees voetbal, is dat door de bekerwinst van Ajax wel het geval. Een schrale troostprijs voor de verliezend bekerfinalist. De Tilburgers zijn daarbij wel afhankelijk van de prestaties van hun rivaal om de achtste plek, FC Groningen. Bij een winst van de Groningers valt het doek hoe dan ook voor de Tricolores. Als FC Groningen verliest of gelijkspeelt en Willem II weet zelf te winnen, dan verzekert de ploeg zich van de achtste plek. 

Willem II heeft echter een zware tegenstander aan ADO Den Haag. In eigen huis verspeelde ADO Den Haag in slechts één van de laatste zeven duels met Willem II punten (W6, G1). De Tilburgers wonnen in november 2008 voor het laatst uit bij ADO (0-1).  ADO Den Haag kan zelfs nog de lachende derde worden. De ploeg van Alfons Groenendijk staat op 42 punten en kan in theorie nog achtste worden, maar moet dan ook nog acht goals goedmaken op FC Groningen.