Volledig scherm
Jean Paul van Gastel en Giovanni van Bronckhorst. © ANP Pro Shots

Feyenoord noemt het geen crisis, maar het lijkt er akelig veel op

In de Kuip noemen ze het liever geen crisis. Dat is een woord dat de media graag gebruikt. Maar een landskampioen die na tien competitiewedstrijden al een straatlengte achter staat en inmiddels ook PEC Zwolle en Vitesse boven zich weet, zit uiteraard wel in de problemen.

Door Mikos Gouka

Volledig scherm
Roda JC Kerkrade speler Mikhail Rosheuvel in duel met Feyenoord speler Sam Larsson © ANP Pro Shots

Is het uitzichtloos? Dat hoeft het nog altijd niet te zijn. Feyenoord is zichzelf niet, maar dwong in Kerkrade tegen Roda JC wel een enorme hoeveelheid kansen en mogelijkheden af. Liefst 28 doelpogingen waagde de ploeg, slechts eentje trof doel (1-1). ,,Als je de kansen niet maakt, wordt het heel erg moeilijk om wedstrijden te winnen’’, zegt Giovanni van Bronckhorst.

Er zijn lichtpuntjes in de donkere tijden. Sam Larsson die steeds meer zijn stempel op het spel van Feyenoord lijkt te kunnen gaan drukken. Bart Nieuwkoop die sterk is teruggekeerd na lang blessureleed. En de aanstaande rentree van Sven van Beek en Renato Tapia.

De zorgelijke punten? Wie gaat de doelpunten maken voor de Rotterdammers? Steven Berghuis maakte zijn zevende doelpunt. Nicolai Jørgensen scoorde wederom niet, maar ook Jens Toornstra liet een enorme kans liggen in Limburg. En als die spelers het laten afweten, wordt de spoeling wel erg dun bij de regerend kampioen.

,,Of we desondanks een kans maken in Oekraïne tegen Sjachtar Donetsk om eventueel nog verder te komen in Europa?’’ zei Kevin Diks. ,,Zolang het nog mogelijk is, moet je er voor gaan.’’

Aan de andere kant: wie niet in Kerkrade van het zwakke Roda JC kan winnen, hoeft zich tegen één van de best voetballende ploegen van Europa toch geen illusies te maken. ,,Een ander podium, een andere wedstrijd’’, denkt Van Bronckhorst. ,,De uitslag tegen Roda JC was een teleurstelling. Aan de andere kant: wat kan ik mijn spelers verwijten. Ze hebben alles gegeven, we hebben zoveel kansen afgedwongen. De eerste helft zag ik het klassenverschil met Roda JC niet zo, maar na rust kwamen zij er niet meer uit. Dan moet je scoren om jezelf te belonen. Dat is het enige verwijt dat ik mijn ploeg kan maken. Het is duidelijk dat Feyenoord in een moeilijke fase zit, maar als we zo blijven doorknokken komen we er weer bovenop.’’ 

 1. Problemen op linksbackpositie bij Ajax, ook Huntelaar twijfelgeval
  Blessure Sinkgraven

  Problemen op links­back­po­si­tie bij Ajax, ook Huntelaar twijfelgeval

  Ajax-trainer Marcel Keizer moet gaan sleutelen aan zijn defensie voor het thuisduel met Roda JC van zondag. Nick Viergever heeft problemen aan zijn enkel en is een twijfelgeval voor die wedstrijd; Daley Sinkgraven viel dinsdag in de oefenwedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach uit met een blessure aan zijn binnenband. De linksbackpositie is dus krap bezet, in de wetenschap dat ook Mitchell Dijks en aankoop Luis Manuel Orejuela nog geblesseerd zijn.
 2. Verbeek weer tegen een oude bekende: 'Klus bij Twente is moeilijker dan bij AZ'

  Verbeek weer tegen een oude bekende: 'Klus bij Twente is moeilijker dan bij AZ'

  Gertjan Verbeek wordt bij zijn rentree op de Nederlandse velden meteen geconfronteerd met tal van oude bekenden. Na de wedstrijd tegen Heerenveen vorige week, wacht hem vanavond het duel bij AZ, de club waar hij tussen 2010 en 2013 succesvol was. ,,Hoe langer je in het voetbal werkzaam bent, hoe groter de kans wordt dat je tegen voormalige werkgevers speelt", aldus Verbeek. ,,Al valt het aantal clubs in mijn geval wel mee."