Volledig scherm
© BSR Agency
1
EINDE
1
  • Pelle van Amersfoort 38'
  • Paul Gladon 61'

Heerenveen en Groningen kunnen leven met punt na derby met twee gezichten

SC Heerenveen was op zoek naar eerherstel, na een paar teleurstellende weken die trainer Jan Olde Riekerink de kop kostten. De ploeg slaagde daar gedeeltelijk in met een gelijkspel in de noordelijke derby tegen FC Groningen: 1-1.

Volledig scherm
© BSR Agency

Door Sander de Vries

Ben Rienstra zal, net als iedereen bij Heerenveen nog weleens terugdenken aan dat cruciale moment, luttele minuten na de rust. Opeens stormde de middenvelder met grote passen het strafschopgebied binnen. Vlak voor Groningen-doelman Sergio Padt ramde Rienstra echter op de binnenkant van de paal.

Het kostte Heerenveen een 2-0 voorsprong in de derby tegen Groningen – en vermoedelijk ook een overwinning, het beste antwoord dat deze ploeg kon geven na alweer een uitermate roerige week in het Abe Lenstra Stadion.

Volledig scherm
© BSR Agency

Schokeffect?

Volledig scherm
© BSR Agency

Noem het een schokeffect, noem het toeval, hoe dan ook: in vrijwel niets leek Heerenveen op het elftal dat vorige week kansloos verloor bij FC Emmen (2-0). Overduidelijk was de ploeg uit op revanche, tegenover het publiek en bovenal tegenover zichzelf. Niet dat het voetbal overigens goed was. Heerenveen was voor rust echter wél de enige ploeg op het veld die initiatief toonde.

Het elftal van Johnny Jansen – de assistent-trainer die tot het einde van dit seizoen de taken van Olde Riekerink overneemt – kwam dan ook verdiend op voorsprong. Pelle van Amersfoort, die in de spits stond omdat Sam Lammers met een kuitblessure afhaakte, kopte op aangeven van Lucas Woudenberg de 1-0 binnen. Van Amersfoort was vlak daarvoor ook al gevaarlijk, maar stuitte na een steekbal van Rienstra op Padt.

Volledig scherm
© BSR Agency

Excellerende Hahn

Volledig scherm
© BSR Agency

Hoe anders waren de verhoudingen in de tweede helft. Met het inbrengen van Paul Gladon ging Groningen opportunistischer voetballen. Opeens kwam de defensie van Heerenveen handen en voeten tekort om de Groningen-aanvallers af te stoppen. Warner Hahn voorkwam aanvankelijk nog de gelijkmaker. Knap redde de doelman van Heerenveen op schoten van Kaj Sierhuis (tweemaal) en Jeffrey Chabot – tot Gladon in de 61ste minuut wél scoorde: 1-1.

Groningen drong in de slotfase aan, maar de grootste kans was voor Heerenveen. Diep in blessuretijd kreeg invaller Jizz Hornkamp een enorme mogelijkheid op de 2-1. Padt bleek echter opnieuw een sta-in-de-weg.

Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency
  1. Plan Feyenoord City klaar: zo gaat nieuw stuk Zuid er uitzien
    Update

    Plan Feyenoord City klaar: zo gaat nieuw stuk Zuid er uitzien

    De plannen voor Feyenoord City zijn klaar en hebben groen licht gekregen van het college van burgemeester en wethouders. Het masterplan behelst een ontwikkeling à la de Kop van Zuid op de linker Maasoever. Naast een nieuw stadion voor Feyenoord komen er onder meer 3500 woningen, een getijdenpark en een brug over het spoor naar Hillesluis. Aan Feyenoord City hangt een prijskaartje van 1 miljard euro, exclusief het stadion. De gemeenteraad zal binnenkort over het mega-project oordelen.