Volledig scherm
© ProShots

'Iedereen hoopt dat Tom Boere de nieuwe Vincent Janssen wordt'

Vooruitblikken met...Het eredivisieseizoen staat om de hoek en daarom blikken een aantal redacteuren van deze krant vooruit naar de komende jaargang. Vandaag Leon ten Voorde, de vaste volger van FC Twente, aan het woord: ,,Met de huidige selectie wordt het billenknijpen in Enschede.”

Volledig scherm
© Emiel Muijderman DTCT

,,Het klinkt misschien wat afgezaagd, maar Ajax is de te kloppen ploeg. In Amsterdam wordt het gebrek aan ervaring bij de trainer gemaskeerd door al dat talent. Bij PSV hebben te lang gedacht dat er met een paar wisselingen in de spelersgroep weer een frisse wind zou gaan waaien. Dat valt me toch tegen van iemand als Toon Gerbands, die boeken vol heeft geschreven, over het managen van allerlei processen. Als in voetbal de storm eenmaal is opgekomen, wordt het nooit meer rustig. Dan wordt er bij elke tegenslag meteen naar de bekritiseerde trainer gekeken en in zo'n klimaat kun je niet presteren. Het is naïef om te denken dat na twee maanden vakantie de wereld er opeens uitziet.’’

Ten Voorde is zo’n beetje dagelijks bezig met het volgen van FC Twente voor deze krant. Zoals het er nu naar uitziet, gaan de Tukkers volgens hem een lastig seizoen tegemoet. ,,Met deze selectie verwacht ik niet veel van Twente. Als er de komende weken geen spelers beschikbaar komen die geschikt zijn voor Twente, verwacht ik een heel moeilijk jaar. Ze hebben met het verlies van Kamohelo Mokotjo, Mateusz Klich en Enes Ünal echt wel ingeleverd. Twente heeft in de voorbereiding zo’n 500 minuten niet gescoord. Met de selectie die zondag in de Kuip op het veld staat, wordt het billenknijpen in Enschede.”

Quote

Iedereen hoopt in Enschede op een ‘scenario Vincent Janssen’: van de Jupiler League naar de eredivisie en dan doorgroeien.

Voor de goals moest de nieuwe spits Tom Boere gaan zorgen. De aanvaller was bij FC Oss goed voor 33 goals in 38 wedstrijden in de Jupiler League. Bij zijn nieuwe club heeft hij het duidelijk lastiger. ,,Ik ben heel benieuwd hoe hij zich staande gaat houden. Hij heeft het in de voorbereiding heel moeilijk gehad. Iedereen hoopt in Enschede op een ‘scenario Vincent Janssen’: van de Jupiler League naar de eredivisie en dan doorgroeien. Maar ik zou bijna willen zeggen dat dat iets eenmaligs is.”

Over de degradatiestrijd houdt Ten Voorde zich op de vlakte, maar één ding is voor hem zonneklaar: Excelsior zal niet in de problemen komen. Door de manier waarop de club wordt geleid blijven de Rotterdammers ook dit seizoen weer weg van de degradatiezone. ,,Excelsior heeft volgens mij in Mitchell van der Gaag een slimme en talentvolle coach die van heel weinig toch iets weet te maken. Bij Excelsior is volgens mij de twaalfde man nooit het publiek, want dat zit er niet, maar wel de trainer. In Kralingen haalt men uit de meest minimale middelen altijd het maximale. Dat is geen incident meer. Iedereen vindt het ook vreselijk om daar naartoe te moeten: het kleine kunstgrasveld, het kleine stadion. Daar maakt Excelsior goed gebruik van.”

Volledig scherm
© ANP