Volledig scherm
PREMIUM
© Pim Ras Fotografie

Jacht op de titel is opnieuw geopend

Na al het Oranjegeweld, met de uitschakeling voor het WK als dieptepunt, is het vizier vanaf nu weer volledig op de eredivisie gericht. Hoe staan PSV, Feyenoord en Ajax ervoor na de interlandbreak?

PSV had liever ritme vastgehouden

Volledig scherm
© Pro Shots
Volledig scherm
© pro shots


Door Rik Elfrink

De donderwolken van afgelopen zomer maakten bij PSV in september plots plaats voor felle zonnestralen. Lange fases van gepriegel en geploeter waren er in wedstrijden nog steeds, maar er was één groot verschil ten opzichte van vorig seizoen: PSV scoorde gemakkelijk en bleek in staat om door te drukken. De ploeg maakte de laatste twee wedstrijden gehakt van FC Utrecht en Willem II en is na een mineurstemming van maanden weer koploper in de eredivisie. In het Philips Stadion viel er nu al meer te juichen dan het grootste deel van vorig seizoen.

Het plukje spelers op De Herdgang genoot tijdens de interlandperiode van een soort winterslaap, waar coach Phillip Cocu misschien wel liever de cadans had willen vasthouden. Vandaag neemt hij de gevoelstemperatuur en fysieke staat van zijn ploeg op na de WK-kwalificatieronde. Santiago Arias en Gastón Pereiro keren vanuit Colombia en Uruguay ongetwijfeld terug met een feestneus op, na een ticket voor Rusland 2018 te hebben bemachtigd. Hirving Lozano speelde deze week wegens een elleboogblessure niet mee bij Mexico en moet vandaag zien aan te haken bij de groepstraining. Daarna is pas definitief duidelijk of hij inzetbaar is, hoewel de geluiden vanuit Mexico niet op iets ernstigs wezen. Jeroen Zoet, Marco van Ginkel en Jürgen Locadia meldden zich eergisteren, nog geen elf uur na de uitschakeling van het Nederlands elftal, alweer bij de club.

Het in de eredivisie verrassende VVV is overmorgen op papier niet de meest lastige kluif voor PSV, maar de Venlonaren blijken veel taaier en veerkrachtiger dan voor de start van de competitie was verwacht. Opmerkelijk genoeg won Jong PSV in De Koel vier keer op een rij in de jaren dat VVV op het tweede niveau actief was, maar het is typisch zo’n wedstrijd waarin PSV 1 zich zou kunnen verslikken. De ploeg van Cocu zal het spel moeten maken, maar blijkt daarin vooralsnog wel doortastender en effectiever dan vorig seizoen. Met vooral Lozano, Locadia en Van Ginkel heeft Cocu de beschikking over gemakkelijke scorende pionnen, die vorig seizoen voor de winterstop niet of bijna niet (Locadia) inzetbaar waren. Defensief heeft de trainer zijn vaste kwartet gevonden en blijft PSV voorlopig overeind, mede dankzij een in topvorm verkerende Zoet. Bij de buitenwacht zijn er nog veel twijfels, maar intern is er bij PSV de volle overtuiging dat de route naar titel nummer 3 in vier jaar tijd begaanbaar is.