Volledig scherm
Gerald Vanenburg. © anp

Kiest Gerald Vanenburg voor Ajax of PSV?

Gerald Vanenburg (53) komt nooit meer bij Ajax, maar vindt wel dat die club op dit moment het beste voetbal in de eredivisie speelt. ,,Ik heb de wedstrijd tegen Schalke 04 vorige week gekeken en vond dat Ajax die wedstrijd vooral vanuit de agressiviteit won. Bij PSV mis ik juist iets. Ik word er niet vrolijk van.''

Volledig scherm
Voetbal, PSV - Benfica, seizoen 1987-1988, Europa Cup finale, 25-5-1988, GERALD VANENBURG (PSV)HOLLAND ONLY © DPPI

Een paar jaar was de virtuoos die Oranje en de eredivisie anderhalf decennium veel fraais schonk amper in beeld. Vanenburg? Dat is toch die Utrechter die zijn dochter Phillis begeleidt bij het tennissen en niet goed is geëindigd als trainer van onder 1860 München en FC Eindhoven? Dat was althans zo'n beetje het beeld bij velen. ,,Ik ben nu supporter van mijn dochter. Ze is op een leeftijd dat ze zichzelf goed kan redden in de sport en kundige trainers heeft", zegt hij over het 19-jarige tennistalent.

In de week voorafgaand aan PSV-Ajax weten de media 'Vaantje' weer te vinden. ,,Zondagmorgen zit ik aan tafel bij Kees Jansma", verklapt hij al. ,,Een paar keer per jaar ben ik nog in het Philips Stadion, in de box van Jan Heintze. Met hem ben ik nog altijd goed bevriend. Voetbal blijft een belangrijk deel van mijn leven en ik kijk er kritisch naar. Wat ik nu zie in Eindhoven? Er zit niet echt een collectief plan achter, bijvoorbeeld bij het gegroepeerd vastzetten van de tegenstanders. Ook het verdedigende spel van de backs vind ik regelmatig onder de maat."

Quote

Je moet als trainer een aantal jaren de tijd en ruime krijgen en dat gebeurt in de praktijk niet.

Gerald Vanenburg


Zes jaar speelde de Europees kampioen van 1988 voor Ajax, alvorens hij van 1986 tot 1993 in Eindhoven actief was. Vanenburg is met enorme ervaring aan beide kanten dé kenner van duels tussen beide ploegen. ,,Wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord zijn van oudsher altijd al beladen. Maar Ajax-PSV of PSV-Ajax kent weer een andere druk en is meestal bepalend voor het kampioenschap. Alleen dit jaar een keer niet en dat is wel een belangrijk verschil met veel andere edities. Wedstrijden tussen PSV en Feyenoord hebben in Eindhoven meestal minder allure omdat het vaak niet om het kampioenschap gaat. Voor mij springt er niet echt een PSV-Ajax uit bij de keren dat ik gespeeld heb. In Amsterdam werd er een keer met eieren gegooid naar Hans van Breukelen (in 1988, red.), dat kan ik me nog goed herinneren. Die wedstrijd wonnen we met PSV toen (0-1, red.). In die jaren waren we heel moeilijk te kloppen."

Quote

Ajax heeft met Kluivert en Younes twee rasvoetballers, spelers naar wie iedereen graag kijkt.

Gerald Vanenburg

Vanenburg heeft het voetbal niet compleet achter zich gelaten en staat nog open voor iets nieuws, maar wil daarbij wel zijn eigen koers kunnen varen. "Dat kan ik me veroorloven. Zelf sport ik nog bijna elke dag, dat laat ik nooit. Ik ben en voel me fit", zegt de 42-voudig international, die vorig jaar nog in de vierde klasse speelde. Zijn sterke eigen wil brak hem naar eigen zeggen op bij zijn laatste functies, als trainer bij Helmond Sport en FC Eindhoven. "Je moet een aantal jaren de tijd en ruime krijgen en dat gebeurt in de praktijk niet. In een paar jaar kun je met goed beleid ook bij zo'n club promotie afdwingen. Ik werd er toen in ieder geval niet vrolijk van."

De virtuoos van de jaren tachtig eindigde als trainer vooralsnog roemloos. Vanenburg leek in de voetbalvergeetput te belanden, nadat hij in 2008 bij FC Eindhoven met een knal vertrok. Temperament zat hem in de weg. In een wedstrijd tegen FC Emmen was hij kort daarvoor door het lint gegaan. Een decennium later houdt hij de mogelijkheid open dat er een betere afsluiting komt. ,,Ik sluit nooit iets uit, wie weet komt er ooit nog wat. Al hoef ik geen bondscoach te worden", grapt hij. ,,Daarvoor ben ik ook niet vaak genoeg in de media verschenen."

Zondag dus wel en daarna kruipt Vanenburg voor de tv om zijn oude clubs te bekijken. PSV-Ajax kan wel eens beslist worden via de vleugels, denkt hij. ,,Ajax heeft met Kluivert en Younes twee rasvoetballers, spelers naar wie iedereen graag kijkt. Het probleem van PSV is dat ze niet constant zijn. Ze kunnen tegen elke ploeg punten laten liggen, blijkt dit jaar."

Volledig scherm
Gerald Vanenburg. © pro shots