Volledig scherm
© BSR Agency

KNVB: Definitief afbreken van betaald voetbalcompetities een mogelijkheid

Tot 1 juni géén voetbal,,We gaan hoe dan ook pas voetballen als het volgens het RIVM veilig is. Gezondheid staat voorop, altijd en vooral nu.” Dat laten de KNVB, de Eredivisie CV (ECV) en Coöperatie Eerste Divisie (CED) in een gezamenlijk statement weten. 

Het kabinet maakte dinsdag bekend dat de bestaande coronamaatregelen, ten aanzien van de sport, tot en met minstens 28 april van kracht blijven. De KNVB zette daarom een streep door het gehele amateurvoetbalseizoen. Daarnaast werd duidelijk dat wedstrijden in het betaalde voetbal zonder publiek vallen onder de evenementenregeling die tot 1 juni van kracht is en dat betekent dat het betaald voetbal niet voor die datum gecontinueerd kan worden. 

,,Het betaald voetbal volgt zoals steeds strikt het beleid van overheid en RIVM. We beraden ons nu nader. Daarbij is het belang van de nationale gezondheid het uitgangspunt, inclusief die van onze voetballers, trainers en scheidsrechters", zo valt er in het statement te lezen.  

Scenario's

De Nederlandse voetbalbond liet eerder weten dat er drie scenario’s denkbaar zijn voor het vervolg van het Nederlands betaald voetbal: competities afmaken voor 30 juni, deels zonder publiek, competities nog na 30 juni afmaken of de competities vroegtijdig beëindigen. ,,Wij beseffen dat het voorgoed afbreken van de noodgedwongen stopgezette betaald voetbalcompetities, door ons steeds als ‘scenario 3’ betiteld, ook een mogelijkheid lijkt. Niettemin proberen we daarnaast een weg voor onze competities te vinden, welke past binnen de kaders die overheid en RIVM daarin bepalen voor ons land en die tevens aansluit bij wat UEFA morgen zal adviseren. Die route onderzoeken we omdat elk besluit ingrijpende, ook financiële gevolgen heeft voor alle betaald voetbalorganisaties en hun medewerkers", zo valt er in het statement te lezen. 

De UEFA vergadert woensdag via een videoverbinding met vertegenwoordigers van de 55 aangesloten landen. De nationale bonden krijgen dan onder meer de bevindingen te horen van de werkgroepen die onlangs werden opgericht, om te bekijken wat de wereldwijde coronacrisis voor gevolgen heeft voor de speeldagenkalender. Namens de Nederlandse bond KNVB zal secretaris-generaal Gijs de Jong meepraten.