Volledig scherm
Kjell Scherpen. © BSR Agency

Potentie vs. blunders: ‘Ik denk dat stap naar Ajax te vroeg is’

Kjell ScherpenFC Emmen-doelman Kjell Scherpen gaat dit seizoen herhaaldelijk in de fout. Hij leidde dit seizoen al zes tegentreffers in, meer dan elke andere eredivisiekeeper. Gisteravond tegen de Graafschap was het weer raak. Toch snapt Joop Hiele, oud-doelman en zevenvoudig international, wel dat Ajax hem aantrekt.

De 19-jarige Scherpen maakt een wisselvallig seizoen door in de eredivisie. Hij blinkt zowel negatief als positief uit. Al blijft de nasmaak van zijn misstappen vaak langer hangen. In de 2-0 overwinning op FC Utrecht was de goalie de absolute uitblinker. Gisteravond verloor FC Emmen door zijn fout kostbare punten in de strijd tegen degradatie. In totaal leidden de fouten van Scherpen tot een verlies van vijf punten voor de Emmenaren, zo rekende Opta uit.

Dick Lukkien, de coach van FC Emmen en Anco Jansen, aanvoerder van het elftal, bekritiseerden de misser van de doelman openlijk in de media. Vooral Jansen was stellig en sprak van een ,,repeterend verhaal”. 

Tekst gaat verder onder het kader...

Eredivisiekeepers met de meeste fouten die tot een tegentreffer leidden (2018-2019)

Kjell Scherpen (FC Emmen): 6
Warner Hahn (SC Heerenveen): 4
Sonny Stevens (Excelsior): 3
Alexei Koselev (Fortuna Sittard): 3
Benjamin van Leer (NAC Breda): 3
David Jensen (FC Utrecht): 3
Indy Groothuizen (ADO Den Haag): 3
Andre Onana (Ajax): 3

Volgens Joop Hiele is fouten maken inherent aan de leeftijd van de pas 19-jarige doelman. Hij is dan ook van mening dat 75 procent van zijn mindere acties is te wijten aan zijn jeugdigheid. ,,Keepen gaat met vallen en opstaan. Elke jonge speler maakt zo zijn fouten en dat geldt zeker bij keepers. Hoe vaker een doelman een bepaalde situatie meemaakt, hoe beter hij in staat is het de volgende keer te herkennen.” Bovendien zit er volgens hem een keerzijde aan de fouten van Scherpen. ,,Voor het team pakt het negatief uit, maar voor zijn leerproces is het positief.”  

Volledig scherm
Joop Hiele. © pim ras

Ondanks zijn grillen ziet Hiele veel potentie in de jongeling. De 60-jarige Rotterdammer begrijpt dan ook de interesse van Ajax in de goalie. Maar die stap is alleen verstandig als hij daar aan spelen toekomt, weet hij. ,,Voor een keeper is het ontzettend belangrijk om veel te spelen. Het kan zo een jaartje of drie, vier duren, tot hij een goed niveau bereikt. Bij een topclub als Ajax staat winnen meer centraal dan ontwikkelen. Maar kijk naar Andre Onana, hem hebben ze ook op jonge leeftijd aangetrokken en ook hij maakt zo nu en dan nog een minder goede actie. Hij heeft de tijd gekregen van Ajax om zich te ontwikkelen.”

Als Scherpen bij Ajax wil slagen, moet hij wel stabieler worden, vindt Hiele. ,,Persoonlijk denk ik dat de stap misschien nog wat te vroeg is. Als hij bij Ajax als tweede doelman wordt gehaald of in een beloftenelftal moet spelen, kan dat funest zijn voor zijn ontwikkeling. Daar hebben beide partijen niks aan. Het is belangrijk dat hij op een hoog niveau blijft trainen en zeker aan spelen toekomt. Desnoods moet Ajax hem uitlenen.”