Volledig scherm
© ANP Pro Shots
1
EINDE
2
  • Robert Mühren 78'
  • Tsiy William Ndenge 29'
  • Dani Schahin 35'

Schutterend Sparta helpt Roda JC aan eerste punten

Het was een typerend gezicht, zondagavond op Het Kasteel. Aan de ene kant van het Rotterdamse stadion vierden de spelers van Roda JC hun feestje met de meegereisde aanhang, passend bij de eerste punten die waren binnen gesprokkeld na de 1-2 zege op Sparta.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© ANP Pro Shots
Volledig scherm
© ANP Pro Shots

Door Dennis van Bergen

Schuin aan de overzijde lieten de Sparta-spelers een loeiend fluitsignaal verontschuldigend over zich heen komen. De 1-2 uitslag vormde de slotsom van een even povere als bizarre vertoning.

Bizar omdat Roda JC vooralsnog geen enkele indruk wist te maken in de eredivisie. Met de, tot zondag, troosteloze laatste plaats tot gevolg. Maar wie de Limburgers in Spangen aan het werk zag kreeg even de indruk dat de ploeg van geplaagd trainer Robert Molenaar Europese ambities heeft, zo makkelijk schudde het Sparta van zich af. Zonder daarbij overigens goed te voetballen. Dat maakt de uitslag nog pijnlijker voor de Rotterdamse club.

De Limburgers waren wel heel effectief. De eerste Roda-goal, van William Ndenge uit een corner van Adil Auassar, ontstond na een fase waarin de Rotterdammers het iets betere van het spel hadden en via een toevalmoment bijna op voorsprong waren gekomen via Ryan Sanusi. Maar na de 0-1 profiteerde de hekkensluiter al snel weer van de slappe Rotterdamse defensie, waarin de Deen Nicholas Marfelt opnieuw een zwakke indruk maakte. Ditmaal was het Roda 's beste speler, Dani Schahin, die fraai scoorde nadat hij alle ruimte kreeg van verdediger Jeffrey Chabot.

Volledig scherm
© ANP Pro Shots

Na rust, met de behendige Deroy Duarte als invaller in de ploeg, zette Sparta met iets meer overtuiging aan. Maar het was vooral de illusie die de ploeg van Alex Pastoor in leven hield. Want echt gevaarlijk werden de rood/witten te lang veel te weinig. Robert Mühren was een keer dichtbij na een goede voorzet van Goodwin en een stift van Sanusi strandde in schoonheid. Ook invaller Loris Brogno probeerde het, zonder Roda JC echt van z'n à propos te krijgen.

Pas twintig minuten voor tijd wekte Sparta de indruk dat het de ploeg echt serieus was. Robert Mühren, tot dan toe niet heel sterk, zorgde er met de 1-2 voor dat de spanning terugkwam. De Rotterdammers roken bloed, maar werden via nogmaals Mühren slechts eenmaal dreigend nadien. Schahin kreeg aan de andere kant eerder nog de grootse kans.

Vandaar dat de overwinning voor Roda JC uiteindelijk een logische was. Net als de daarmee gepaard gaande blijdschap van de Limburgse aanhang. De fans van Sparta, inmiddels de nummer zestien op de ranglijst met vijf punten uit zeven duels? Die voelen opeens de hete adem van de hekkensluiter in hun nek.

Volledig scherm
© ANP Pro Shots

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Einde tweede helft! Roda JC pakt de eerste punten van dit seizoen na een 1-2 zege op Sparta. Bedankt voor het volgen van dit liveblog!

Gele kaart Nathan Rutjes. De goedlachse speler gooit de bal achter de boarding en krijgt geel vanwege tijdrekken.

Vier minuten blessuretijd. De spanning is groot, zeker aan de kant van de Limburgers, die dicht bij de eerste punten van dit seizoen zijn.

Schahin met een solo, maar de afronding is niet scherp genoeg. De bal gaat naast, waardoor Roda JC in grote spanning blijft.

Mohamed El Makrini wordt vervangen door Nathan Rutjes

Gele kaart Dani Schahin

GOAL! 1-2 SPARTA! Robert Mühren schiet de bal achter Jurjus, die eindelijk geklopt is. Kan Sparta nog een gelijkspel uit het vuur slepen?

Een schot van Fischer (Sparta) gaat over. Het wordt een lastig verhaal voor de thuisploeg.

Mühren kopt op het Roda-doel, maar opnieuw staat Jurjus in de weg. De Spartanen zullen er langszamerhand moedeloos van worden.

Ondanks meer balbezit en doelpogingen staat Roda JC nog altijd met 0-2 voor op Het Kasteel. Sparta moet risico's nemen.

Ragnar Ache wordt vervangen door Loris Brogno. Het is al de laatste wissel van Sparta-trainer Alex Pastoor.

Mikhail Rosheuvel wordt vervangen door Mario Engels

Een hard schot van afstand van Sparta-speler Dougall is een prooi voor Jurjus, die Roda JC niet voor het eerst vanmiddag redt. Nog een klein halfuur.

Schahin met een kansje. De aanvaller kan schieten voor zijn tweede doelpunt, maar de bal gaat hoog over. Sparta ziet de tijd wegtikken. De eerste punten van dit eredivisieseizoen voor Roda JC komen dichter bij.

Sparta is goed uit de kleedkamer gekomen. Roda JC wordt terug gedrongen door de thuisploeg.

Volledig scherm
© ANP Pro Shots

Dougall met een schot van afstand, maar de poging van de Spartaan gaat naast het Roda-doel. Even later kan Mühren niet schieten omdat de aanvaller te veel tijd nodig heeft.

Jeffrey Chabot wordt vervangen door Deroy Duarte

Tweede helft begonnen! Sparta heeft nog 45 minuten om de 0-2 achterstand recht te trekken. Het wordt lastig voor de thuisploeg.

Thomas Verhaar wordt vervangen door Stijn Spierings

Sommige Sparta-supporters zijn van mening dat de tijd van trainer Alex Pastoor bij Sparta voorbij is.

laad oudere berichten
Terug naar boven

Statistieken

Gele kaarten
1
3
Rode kaarten
0
0
Balbezit
61%
39%
Strafschoppen
0
0
Hoekschoppen
12
5
Vrije trappen
15
15
Overtredingen
14
14
Buitenspel
1
1
Schoten op paal / lat
0
0
Schoten op doel
7
2
Gered door de doelman
0
6
Schoten naast
3
1
Terug naar boven

Opstelling

4-2-1-3
4-2-1-3
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Bank

Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Terug naar boven