Volledig scherm
Carlito Fermina (rechts). © Pro Shots

Snuffelstagiair in de spits bij Excelsior?

Op vrijdag 10 augustus begint het 63ste seizoen van de eredivisie met het duel tussen PEC Zwolle en sc Heerenveen. Dagelijks tellen we af met vooruitblikken op onze competitie.

Lees hier de vorige aftelafleveringen:
• Willem II, Vitesse en VVV-Venlo
• sc Heerenveen, Heracles, FC Utrecht

Excelsior

Nog nooit gehoord van Carlito Fermina? Geen zorgen, u bent niet de enige. In allerijl maakten voetbalsites de afgelopen weken profielen aan van de onbekende 18-jarige spits, die aan het begin van de voorbereiding als snuffelstagiair uit de eigen jeugdopleiding aansloot bij het eerste elftal van Excelsior. Nu, enkele weken later, gloort een debuut in de eredivisie. Afgaande op de laatste oefenwedstrijden begint hij tegen Fortuna Sittard zelfs in de basis.

Hoe sterk Fermina zich gezien het immense niveauverschil met vorig seizoen ook staande hield, met een prima goal tegen AZ als afsluiter, het zou een keuze uit armoede zijn. Excelsiors zoektocht naar een volwaardige spits, of eigenlijk twee, is een eindeloze aaneenschakeling van teleurstellingen geworden, die al voor het vertrek van Mike van Duinen werd ingezet. Geen wonder dat de club zijn huid duur verkocht toen PEC Zwolle zijn pijlen op de enige aanwezige spits van de Kralingers richtte.

Volledig scherm
© Pro Shots

Mede dankzij de ontvangen afkoopsom voor Van Duinen (750.000 euro) heeft Excelsior op andere posities al wel zijn slag kunnen slaan. De club die tot voor kort nooit contracten afkocht, deed dat nu met middenvelder Jerdy Schouten (21, Telstar) en de verdedigers Robin van der Meer (23, FC Utrecht) en Hervé Matthys (22, FC Eindhoven) al drie keer. Jonge, talentvolle spelers die in de toekomst voor een veelvoud moeten worden verkocht.

Het past bij de ontwikkeling van de club - van wankele promovendus naar (in de afgelopen twee seizoenen althans) middenmoter in de eredivisie – de spot drijvend met alle voetbaleconomische wetten. Afgaande op de laatste weken van de voorbereiding beschikken de Kralingers ook nu weer over voldoende kwaliteit om een dramatische terugkeer naar de eerste divisie af te wenden, zeker als de selectie in de breedte – en in de spits natuurlijk – nog wordt versterkt.

Gemakkelijk zal de eerste klus in het betaald voetbal hoe dan ook niet zijn voor de nieuwe trainer Adrie Poldervaart. De fysiotherapeut van Excelsior (en verdienstelijk amateurtrainer), die succesvol hoofdcoach werd; het kan een schitterend verhaal worden. Van de solide basis die Mitchell van der Gaag in de voorgaande twee seizoenen legde, kan hij alleen amper gebruik maken. Om de waardevolle blijvers Jurgen Mattheij, Luigi Bruins en Ryan Koolwijk is een nieuw elftal geformeerd.

Veel tijd om aan elkaar te wennen hebben ze niet meer. Excelsiors start zal van groot belang zijn. Met Fortuna Sittard, NAC, ADO Den Haag, Willem II en VVV treft de club in de eerste zeven wedstrijden direct vijf clubs die het (voorlopig) als concurrent mag beschouwen. De ideale start van een jongensboek, zal Fermina denken.

Volledig scherm
© Pro Shots

AZ

Volledig scherm
© Pro Shots

Ga er maar aan staan: AZ vermaakte de eredivisie vorig seizoen met fraai voetbal terwijl de ploeg van trainer John van den Brom bijna het hele seizoen in de topdrie stond. Lukt dat dit seizoen weer? Dat is te betwijfelen. Met Alireza Jahanbakhsh en Wout Weghorst vertrokken de twee smaakmakers (voor veel geld) naar het buitenland. Zij scoorden respectievelijk 21 en achttien eredivisiedoelpunten voor de club. AZ kreeg er de Noor Bjørn Johnsen van ADO en de Roemeen Dorin Rotariu voor terug en het is nog hoogst onzeker of dat tweetal ook zoveel waarde voor de club kunnen gaan hebben. Voor de Alkmaarders overigens niks nieuws aan de horizon. De club krijgt bijna elk jaar te maken met een uittocht aan spelers. Steeds wordt dat goed opgelost.

Ook dit seizoen mag Van den Brom zich weer verheugen op aanwas van de eigen jeugd. Calvin Stengs was bijna het hele vorige, seizoen niet beschikbaar vanwege een zware knieblessure. Dit seizoen worden er van een fitte Stengs, wonderen verwacht. Het is ook tijd voor Myron Boadu, een zeventienjarige aanvaller uit Amsterdam die al bijna tijdens zijn hele periode in de AZ-jeugd achterna wordt gezeten door Nederlandse en buitenlands topclubs. Een zware meniscusblessure stond een doorbraak nog in de weg, nu kan hij minuten gaan maken. Dat weet ook Zlatan Ibrahimovic, de vedette met wie hij samen revalideerde. Zaakwaarnemer Mino Raiola bracht de twee samen.

Dat AZ, voordat het eredivisieseizoen begint al een teleurstelling heeft moeten verwerken door de uitschakeling in het kwalificatietoernooi van de Europa League, is hard aangekomen. In die wedstrijden tegen FC Kairat uit Kazachstan zag de ploeg er vooral verdedigend kwetsbaar uit. Het lijkt een kwestie van tijd voordat het centrale verdedigingsduo van die wedstrijden, Ron Vlaar en Pantelis Hatzidiakos, vervangen gaat worden. Maar door wie precies, is nog de vraag.

Het is interessant om te zien hoe de twintigjarige Guus Til omgaat met zijn nieuwe rol als aanvoerder. Zeker ook nu hij al zijn debuut heeft gemaakt voor het Nederlands elftal. Vorig seizoen was hij nog een openbaring op het middenveld en scoorde hij negen doelpunten. Kan hij ook in zijn tweede seizoen in de basis van grote waarde zijn voor AZ? Play-offvoetbal voor Europees voetbal lijkt voor de club een haalbaar streven. En natuurlijk komt AZ weer traditioneel ver in de beker.

Volledig scherm
AZ speler Oussama Idrissi (L) en FC Kairat speler Juan Felipe (R) tijdens de wedstrijd AZ - FC Kairat. © ANP

FC Groningen

Soms denkt technisch manager Ron Jans nog weleens terug aan de tijd dat hij trainer en Danny Buijs speler was van FC Groningen. Dan ziet Jans de geboren Dordtenaar weer over het veld glijden, daarmee geen enkele tegenstander ontziend. Het was volgens Jans een van de redenen waarom Feyenoord, Ajax en PSV in die tijd niet zo graag naar het noorden kwamen: er wilde nog weleens een reputatie sneuvelen. Of, in een enkel geval, een scheenbeentje. FC Groningen was, kortom, een club om rekening mee te houden.

En die eigenschap moet terug komen bij de volksclub, die de laatste jaren tamelijk fletse seizoenen doormaakte in de eredivisie. Niet dat de prestaties heel slecht waren, zeker niet, maar opwindend was het doorgaans niet onder Robert Maaskant, Erwin van de Looi en Ernest Faber. Vandaar dat, jawel, Buijs de spreekwoordelijke oude tijden moet laten herleven. FC Groningen moet voetballen, zoals hij dat vroeger deed: gepassioneerd. En, dat zeker ook, aanvallend. De aanhang, die de laatste jaren flink uitdunde, is simpelweg wel klaar met het achteroverleun-voetbal dat ze de laatste seizoenen zo vaak zagen tijdens thuiswedstrijden.

Volledig scherm
Danny Buijs © Marcel van Dorst
Volledig scherm
Ritsu Doan © Pro Shots

Dat treft. Want het heeft er alle schijn van dat de juiste ingrediënten nu aanwezig zijn om die missie te volbrengen. Buijs heeft zijn spelers de voorbije weken dagelijks zóveel porties winnaarsmentaliteit opgediend, dat die eigenschap ze inmiddels wel eigen is. En met een voetballer als Ritsu Doan in de gelederen, heeft de jongste eredivisie-coach (36 jaar) over voetballend vermogen in zijn selectie evenmin te klagen. Twintig jaar is hij pas, de getruukte Japanner. Maar nu al ongelooflijk goed. Vorig seizoen toonde de creatieve middenvelder met de gouden linkervoet al glimpen van zijn klasse. Met een jaar meer ervaring zal Doan dat dit seizoen ongetwijfeld vaker gaan doen.

Maar FC Groningen heeft natuurlijk meer spelers van enige faam. Doelman Sergio Padt bijvoorbeeld, geen onbekende in de selectie van het Nederlands Elftal. Ajdin Hrustic en Mimoun Mahi zijn, indien Buijs hen aan het voetballen krijgt, spelers met extra klasse. Tom van de Looi -zoon van trainer Erwin van de Looi- geldt op zijn beurt als groot talent.

Met deze uitgebalanceerde mix moet FC Groningen dit seizoen in staat zijn in de subtop te eindigen. Sterker: als de ploeg van Buijs niet in het linkerrijtje eindigt, mag dat ronduit teleurstellend worden genoemd.