Stam: ‘Ik hoop nog steeds op versterkingen’

videoFeyenoord-coach Jaap Stam had zijn selectie deze week graag versterkt gezien met twee extra spelers. Tot vandaag heeft hij echter niemand kunnen verwelkomen in De Kuip. ,,Ik hoop nog steeds dat er spelers bij komen”, stelde de coach in aanloop naar het thuisduel met Sparta van komende zondagmiddag.

Door Dennis van Bergen

Jaap Stam moet voor de derby flink improviseren. Nicolai Jørgensen, Jens Toornsta en Sven van Beek ontbraken afgelopen week op het trainingsveld, terwijl keeper Justin Bijlow, Yassin Ayoub en Bart Nieuwkoop evenmin inzetbaar zijn. Sam Larsson, tegen Southampton al vroeg uitgevallen met heupklachten, kan tegen Sparta wel spelen. ,,Wat Sam betreft ziet het er aardig uit, ja”, bevestigt de coach.

Vaststaat dat Luciano Narsingh ook nog aan de aftrap zal staan in de stadsderby. De aanvaller is weliswaar redelijk fit, maar nog niet klaar voor negentig minuten. ,,Luciano wordt steeds beter en fitter, maar om te starten is het nog te vroeg voor hem.”

Dat betekent normaal gesproken dat de Rotterdamse club in dezelfde formatie aantreedt als afgelopen week tegen Southampton, ware het niet dat Jan-Arie van der Heijden de plek inneemt van de geblesseerde Sven van Beek. Over Van der Heijden gesproken: in De Telegraaf gaf hij onlangs aan dat hij wilde vertrekken bij Feyenoord, wanneer hij dit seizoen geen vaste waarde wordt. Stam daarover: ,,Ik snap dat Jan-Arie wil spelen, maar op dit moment willen wij geen spelers laten vertrekken. Dan houden we niemand meer over.”

Weinig geld

Die laatste opmerking tekent de zorgen die Stam heeft, maar die hij naar buiten toe zoveel mogelijk probeert te bagatelliseren. Niettemin bevestigde hij ook vandaag dat hij zijn selectie graag nog versterkt. Zijn hoop dat dit deze week al zou gebeuren, blijkt echter ijdel. ,,Ik hoop nog steeds dat er spelers bij komen”, aldus Stam, ,,maar voorlopig ziet het er naar uit dat we het met deze groep moeten doen. Iedereen kent de situatie van Feyenoord, ik ook toen ik aan deze klus begon. Er is weinig geld.”

Desondanks wil Stam dit seizoen voor het ‘hoogst haalbare’ gaan. Hoe hoog dat is, vindt Stam lastig aan te geven. Gevraagd of Feyenoord om het kampioenschap gaat strijden zegt hij: ,,In financieel opzicht is het gat met Ajax groot, maar je weet het nooit.”

Mede vanwege de blessure van Bijlow is Kenneth Vermeer voorlopig benoemd tot eerste keeper van Feyenoord. Eric Botteghin draagt tegen Sparta de aanvoerdersband, maar dat betekent niet automatisch dat hij dit elke wedstrijd zal doen. Stam: ,,We hebben meerdere jongens die aanvoerder kunnen zijn.” Sparta kent geen personele zorgen voorafgaand aan de derby. Iedereen is inzetbaar.

Volledig scherm
Jaap Stam tijdens Feyenoord - Southampton (1-3) afgelopen zondag. © BSR Agency