Volledig scherm
Van Persie baalt in Zwolle. © BSR/Soccrates
3
EINDE
1
  • Bram van Polen 30'
  • Vito van Crooy 56'
  • Younes Namli 76'
  • Robin van Persie 34'

Stuurloos Feyenoord figureert bij PEC-debuut Stam

Feyenoord glom van trots verleden week toen in de oefenwedstrijd tegen Borussia Dortmund behoorlijk was gespeeld. Maar een week later bleek die prestatie in Marbella helemaal niets waard.

Door Mikos Gouka

Het door de nieuwe trainer Jaap Stam opgezweepte PEC pakte de volle buit: 3-1. En Feyenoord? Dat oogde stroef en energieloos. En dat in duel één na de winterstop.

Potdicht zat het in Zwolle zeker niet bij Feyenoord. En dat is nog een understatement. Al na twee minuten was de Duitser Lennart Thy koppend levensgevaarlijk. Maar daar bleef het niet bij. Vito van Crooij dacht een strafschop te hebben verdiend toen hij oog in oog met keeper Justin Bijlow ten val was gekomen. Van Boekel draaide zijn beslissing na interventie van VAR echter terug, maar dat nam niet weg dat Van Crooij een grote kans niet had verzilverd.

Toen Thy en Van Crooij samen alleen op Bijlow af mochten, bracht Jeremiah St. Juste in extremis nog redding met een sliding. Tussendoor had Bram van Polen met een achterwaartse kopbal al voor 1-0 gezorgd.

Volledig scherm
Kenneth Vermeer. © Jasper Ruhe

Robin van Persie zorgde voor opluchting aan Rotterdamse kant door een directe vrije trap over de muur achter keeper Mickey van der Hart te mikken: 1-1.

Van Persie schakelt, zoals bekend, niet heel snel en fanatiek meer om bij balverlies van Feyenoord. Maar de 35-jarige routinier blijft wel belangrijk in balbezit. De manier waarop hij vroeg in de wedstrijd Steven Berghuis een grote kans bood, was daar weer een schoolvoorbeeld van.

Volledig scherm
Giovanni van Bronckhorst (links) en Jaap Stam. © Jasper Ruhe

Maar na Van Persie bleef het aan Rotterdamse kant angstvallig stil in Zwolle. Zeker toen kort na rust de rechterkant bij Feyenoord weer eens wagenwijd open lag. De voorzet van de achterlijn ging via Van Crooij en het been van Jan-Arie van der Heijden over de doellijn: 2-1.

Volledig scherm
Vito van Crooy dacht een penalty te krijgen.

Meteen daarna diende Giovanni van Bronckhorst de geblesseerde keeper Justin Bijlow te wisselen voor Kenneth Vermeer. Feyenoord wekte echter niet de indruk het gaspedaal nog heel diep in te willen trappen om een nieuwe nederlaag te voorkomen.

Van Persie ging er twintig minuten voor tijd uit en met Jens Toornstra hoopte Van Bronckhorst op meer energie in de ploeg. Maar een kwartier voor tijd mikte Younes Namli de 3-1 binnen. De manier waarop PEC die kans creëerde, was veelzeggend. Een diepe bal, simpel doorkoppen en een vrije doortocht richting Vermeer.