Volledig scherm
Kik Pierie namens sc Heerenveen in actie tegen FC Emmen. © BSR Agency

Van Heerenveen naar Ajax: deze spelers gingen Pierie voor

Kik Pierie maakt in de zomer de overstap van Heerenveen naar Ajax. Op een enkeling na lijkt de route Heerenveen - Ajax niet bijster succesvol. Deze zeven spelers gingen hem voor. 

Dennis Johnsen

Volledig scherm
Dennis Johnsen weer terug bij Heerenveen. © BSR Agency

De 21-jarige Noor maakte in de zomer van 2017 de overstap naar Ajax voor 2,4 miljoen euro. Deze transfer had het jonge talent te danken aan de stormachtige ontwikkeling die hij doormaakte in zijn twee seizoenen bij Jong Heerenveen. Ondanks het feit dat hij nog nooit speelminuten maakte in de hoofdmacht van de Friese club, zagen de Amsterdammers het zitten in de toen 19-jarige vleugelaanvaller. In Amsterdam haakte Johnsen echter nooit aan bij het eerste elftal. In zijn anderhalf jaar bij Ajax speelde hij vooral voor Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie. Bij de hoofdmacht maakte hij met drie invalbeurten slechts zeventien speelminuten. Heerenveen besloot hem afgelopen winterstop terug te halen naar het oude nest. De club huurt hem tot de zomer en heeft een optie tot koop bedongen. Bij de Friezen komt de Scandinaviër wel aan de gewenste speelminuten, maar is hij in tien competitiewedstrijden nog niet betrokken geweest bij een goal.

Daley Sinkgraven

Volledig scherm
Daley Sinkgraven zit dit seizoen voornamelijk op de bank. © BSR Agency

Daley Sinkgraven werd in de winterstop van 2014/2015 voor zeven miljoen euro door Ajax van Heerenveen gekocht. De geboren Assenaar speelde zijn eerste anderhalve seizoen in Amsterdam vooral als vleugelaanvaller of aanvallende middenvelder. Met Peter Bosz aan het roer werd Sinkgraven omgeschoold tot linksback. Zijn tijd bij Ajax staat vooral in het teken van blessureleed. In het thuisduel tegen Schalke 04 in april 2017 liep hij een blessure op aan de binnenband van zijn knie. De schade aan de binnenband betekende voor hem het einde van het seizoen. Aan het begin van de voorbereiding van het seizoen erna dacht Sinkgraven volledig hersteld te zijn, maar kreeg hij opnieuw last van de knie. Het zorgde wederom voor een lang revalidatietraject. Eenmaal hersteld liet trainer Marcel Keizer weten verheugd te zijn met de inbreng van Sinkgraven. Toch ging het opnieuw mis met diezelfde knie. Dat kostte hem het hele seizoen. Op 2 december 2018 mocht hij weer invallen tegen ADO Den Haag. Maar vooralsnog maakt Sinkgraven niet veel speelminuten onder Erik ten Hag.

Miralem Sulejmani

Volledig scherm
Miralem Sulejmani juicht nadat hij de 2-0 voor Ajax heeft gescoord in de Champions League-wedstrijd tegen Dinamo Zagreb in 2011. © ANP

Sulejmani staat nog steeds te boek als de duurste aankoop van een eredivisieclub. De Amsterdammers kochten hem in de zomer van 2008 voor 16,25 miljoen van Heerenveen, waar de aanvaller in anderhalf seizoen furore had gemaakt. Bij Ajax kwam de Serviër nooit echt uit de verf. Ondanks een opgelopen blessure aan het begin van zijn eerste seizoen verliep het onder Marco van Basten nog prima bij Ajax, maar snel ging het mis. De hoogte van het transferbedrag leek zwaar te drukken op de schouders van de Serviër. Na vijf magere jaren liep het mislukte huwelijk ten einde en vertrok hij transfervrij naar Benfica. Dit werd ook geen succes. Na twee seizoenen maakte hij de overstap naar het Zwitserse Young Boys, waar hij nu nog steeds speelt.

Klaas-Jan Huntelaar

Volledig scherm
Klaas Jan Huntelaar. © BSR Agency

Het grootste succesverhaal uit dit rijtje. Huntelaar werd in 2004 door Heerenveen voor negen ton overgenomen van PSV, dat hem na het verhuren aan De Graafschap en AGOVV, besloot te verkopen. Bij Heerenveen bloeide de Achterhoeker in anderhalf seizoen op tot een doelpuntenmachine en dat ontging ook de club uit de hoofdstad niet. Ze trokken hem voor een tienvoud van het toen door Heerenveen betaalde bedrag aan. Ook bij Ajax scoorde de spits aan de lopende band en verdiende hij in de winter van 2009 een transfer naar Real Madrid, dat 27 miljoen voor hem neertelde. In Madrid kon hij niet rekenen op veel vertrouwen en werd hij na een half jaar verkocht aan AC Milan. Ook daar beleefde hij geen individuele successen. Na een seizoen streek hij neer in Gelsenkirchen bij Schalke 04. Daar werd hij al gauw publiekslieveling en kreeg hij de bijnaam Der Hunter. In de zomer van 2017 keerde hij terug bij Ajax.

Hans Vonk

Volledig scherm
Hans Vonk. © ANP/PICS UNITED

In Friesland keepte Vonk veruit de meeste wedstrijden in zijn carrière. Na acht seizoenen in Heerenveen vertrok hij in 2004 naar Ajax. Hoewel de geboren Zuid-Afrikaan werd gehaald als reservedoelman, kwam hij uiteindelijk toch tot 27 eredivisie-optredens in de hoofdmacht. Nadat zijn contract in 2006 afliep, vertrok de toen 36-jarige Vonk naar zijn geboorteland Zuid-Afrika om voor Ajax’ satellietclub Ajax Cape Town te spelen. Na twee seizoenen keerde hij terug bij Ajax, omdat de Amsterdammers behoefte hadden aan een extra reservekeeper door de blessures van Maarten Stekelenburg en Dennis Gentenaar. Na een half jaar streek de keeper weer neer in Friesland, waar hij uiteindelijk nog vier competitiewedstrijden en twee bekerwedstrijden - waaronder de gewonnen bekerfinale in 2009 - keepte. Na dat seizoen vertrok Vonk weer naar Ajax Cape Town, waar hij na twee seizoenen zijn carrière afsloot.

Ole Tobiasen

Volledig scherm
Ole Tobiasen als trainer van Almere City. © Etienne Zegers/Soccrates

Ole Tobiasen speelde anderhalf seizoen bij Heerenveen, toen Ajax in 1997 op de deur klopte. Tobiasen verbaasde in zijn eerste twee seizoenen bij Ajax en verdiende daarmee een plek in de selectie van het Deense nationale elftal. Hij kwam in totaal zes keer uit voor Denemarken. Door een slepende kruisbandblessure kwam hij in vijf jaar tijd maar tot 35 officiële wedstrijden voor Ajax. Toen in 2002 zijn contract afliep, maakte hij de overstap naar AZ. Na vele omzwervingen in Scandinavië, keerde hij in 2007 terug in Nederland bij MVV. De Deen sloot zijn voetbalcarrière af bij hoofdklasser EHC uit Hoensbroek. Tobiasen is nu trainer bij Almere City.

Tom Sier

Tom Sier maakte in 1994 de overstap van Volendam naar Heerenveen. Daar speelde hij drie seizoenen alvorens hij voor drie miljoen gulden naar Ajax vertrok. Zijn periode werd, mede door veel blessureleed, geen succes. In vier seizoenen tijd speelde de vleugelverdediger 42 officiële wedstrijden. In de nadagen van zijn carrière speelde hij nog een seizoen bij Sparta, waar hij slechts tot zes wedstrijden kwam.

Volledig scherm
Tom Sier van Ajax en Paul Bosvelt van Feyenoord in duel. © ANP