Volledig scherm
Anouar Kali krijgt geel van Danny Makkelie en daar blijft het ook na bestudering van de beelden bij. Links ligt Kristoffer Peterson. © ANP Pro Shots

VAR-beelden van overtreding Kali: ‘Danny, Martin hier, geel is voldoende’

VideoDe KNVB heeft opnieuw beelden vrijgegeven waarop te zien is hoe de VAR opereert. Nadat vorige week de rode kaart van Jeremiah St. Juste nader werd toegelicht, is nu te zien waarom scheidsrechter Danny Makkelie het slechts bij een gele kaart hield voor NAC-middenvelder Anouar Kali.

poll

Het is terecht dat Kali enkel een gele kaart kreeg

  • Ja, de overtreding was niet ernstig genoeg (15%)
  • Nee, dit had rood moeten zijn (85%)
4895 stemmen

,,Ok, ik heb genoeg gezien”, is uit de mond van Martin van den Kerkhof te horen bij de beelden waarop Anouar Kali Heracles-middenvelder Kristoffer Peterson onderuit schoffelt. De KNVB heeft vandaag beelden vrijgegeven waarop het overleg tussen Van den Kerkhof en Makkelie te horen is.

,,Danny, Martin hier: ik bevestig dat de gele kaart van Kali een harde overtreding, maar is voldoende zo.” De videoscheids helpt vanuit Zeist de scheidsrechter in het NAC-stadion een handje. Makkelie is duidelijk op het veld. ,,Ok, dankje. Hij heeft het nagekeken, geel volstaat.”

Het voorval zorgde zaterdagavond al voor veel ophef, want had deze overtreding – zeker na tussenkomst van de VAR – niet zwaarder bestraft moeten worden? Een week eerder kreeg St. Juste eerst geel van scheidsrechter Björn Kuipers, maar na advies van de VAR (toen Makkelie) werd de Feyenoord-verdediger alsnog uit het veld gestuurd.

De KNVB geeft nu zelf toe dat een rode kaart voor Kali ‘zeker gesteund had kunnen worden’. Toch is er ook begrip voor de beslissing van scheidsrechter Makkelie en VAR Van den Kerkhof. De motivatie daarvoor is dat Kali uitglijdt en zijn tegenstander niet ernstig raakt.