Volledig scherm
© anp
3
EINDE
2
  • Thom Haye 39'
  • Kostas Tsimikas 45'
  • Fran Sol 50'
  • Gyrano Kerk 19'
  • Sander van de Streek 31'

Willem II wint spektakelstuk tegen Utrecht in Tilburgse modderpoel

Lange tijd leek er geen vuiltje aan de lucht voor FC Utrecht, dat vlak voor rust 'gewoon' met 0-2 leidde bij Willem II. Totdat de thuisploeg - uit het niets - de wedstrijd 180 graden kantelde en in slechts elf minuten tijd drie werelddoelpunten maakte.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© anp

Door Tim Reedijk

De 3-2 betekent duur puntenverlies voor FC Utrecht in de strijd om de vierde plek, die Feyenoord na morgen steviger in handen kan hebben.

Goed voetbal was vanavond bij voorbaat uitgesloten vanwege de constant aanhoudende regen en het drijfnatte veld. Desalniettemin kreeg het publiek in Tilburg een meer dan vermakelijke partij voorgeschoteld. Het venijn zat hem in minuut 39 tot en met 50, toen Willem II de wedstrijd uit het niets naar zich toe trok.

Eerst was het Thom Haye die de bal uit een vrije trap van een meter of 25 strak in het kruis trapte. Nog geen vier minuten later besloot Kostas Tsimikas het vanuit een schier onmogelijke positie met een omhaal, die wonderwel over Jensen in de verre hoek plofte. Vlak na rust bezorgde Fran Sol zijn ploeg de voorsprong met een zeer subtiele boogbal over de Deense goalie van FC Utrecht. Met vijftien goals is Sol nu weer alleen topscorer van de eredivisie.

Die fase kondigde zich totaal niet aan. FC Utrecht was in de eerste veertig minuten de bovenliggende partij en had zich al een riante uitgangspositie verschaft. Nadat Sander van de Streek na zes minuten zijn openingstreffer afgekeurd zag worden door vasthouden van Gyrano Kerk, was het na 19 minuten spelen wél raak toen diezelfde Kerk attent reageerde op een voorzet van Urby Emanuelson. Die begon in de basis bij afwezigheid van de geblesseerde Yassin Ayoub.

Pareltjes
Emanuelson liet zich gelden door na een halfuur spelen voor zijn tweede assist van de avond te tekenen. Hij zag een gaatje, speelde Van de Streek aan en die haalde vervolgens verwoestend uit. Na de regen aan pareltjes aan Tilburgse zijde nam Utrecht het initiatief weer over, zonder tastbaar resultaat.

De ploeg leek een kwartier voor tijd een penalty te krijgen toen Freek Heerkens een overtreding maakte en daarvoor rood kreeg. De bal werd echter terecht op de rand van het strafschopgebied gelegd; Emanuelson trapte de bal vervolgens in de muur. In de laatste tien minuten tegen tien man kwam Utrecht niet tot de gelijkmaker.

Het verlies in Tilburg is een domper voor Utrecht in de strijd om de vierde plek. Morgen kan Feyenoord, dat eveneens 48 punten heeft, die steviger in handen krijgen door in de stadsderby tegen Excelsior in De Kuip een resultaat te boeken. Willem II stijgt naar de dertiende plaats en is zo goed als zeker van handhaving in de eredivisie.

Volledig scherm
© anp

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Gele kaart Urby Emanuelson

Er komen 4 minuten extra tijd bij.

Thom Haye wordt vervangen door Bartholomew Ogbeche

Rico Strieder wordt vervangen door Dario Dumic

Fran Sol wordt vervangen door Jop van der Linden

Rode kaart Freek Heerkens!
De Willem II-verdediger krijgt direct rood nadat hij de doorgebroken spits Dessers op de rand van het strafschopgebied onderuit heeft gehaald. De vrije trap van Emanuelson levert niets op, waardoor de Tilburgers nog steeds de 3-2 voorsprong koesteren.

Elmo Lieftink wordt vervangen door Jordy Croux

De omstandigheden zijn loodzwaar in de modderpoel van het Koning Willem II Stadion.

Volledig scherm
© anp

Gele kaart Willem Janssen

Het doel van Willem II wordt nu belegerd door FC Utrecht, dat met Kerk, Labyad, Dessers en Görtler nu vier aanvallers in het veld heeft staan.

Mark van der Maarel wordt vervangen door Lukas Görtler

Denny Landzaat is de laatste speler van Willem II met meer doelpunten in 1 seizoen dan Fran Sol; 16 in 2001/2002.

Gele kaart Rico Strieder

Mateusz Klich wordt vervangen door Cyriel Dessers

GOAL! 3-2 Willem II. Doelpunt Fran Sol
Sol, de topscorer van de eredivisie, mag op een avond met zoveel doelpunten natuurlijk niet droog blijven staan. De Spanjaard maakt zijn vijftiende van het seizoen. Zijn lob is fraai, maar dat past naadloos in het beeld van deze wedstrijd.

Tweede helft begonnen

Einde eerste helft

GOAL! 2-2 Willem II. Doelpunt Kostas Tsimikas.
Nog voor rust stelt Willem II orde op zaken. Linksback Tsimikas sluit een spectaculaire eerste helft af met een prachtige gelijkmaker.

Tim Reedijk on Twitter

Tsimikas met de 2-2 op slag van rust, met iets wat op een omhaal lijkt. Weer een fraaie van de thuisploeg. Meteen rust in Tilburg. #wilutr

GOAL! Willem II komt terug tot 1-2. Doelpunt Thom Haye
Een briljante vrije trap van Haye. Hij knalt de bal van grote afstand in de kruising. Vlak voor rust is de spanning in Tilburg weer helemaal terug.

Urby Emanuelson gaf zijn tweede assist van de avond. In zijn voorgaande 41 eredivisieduels kwam Emanuelson in totaal maar 1 keer tot een assist. Hij was op 2 mei 2010 wel 2 keer aangever bij Ajax tegen NEC (1-4 winst) (assists op Demy de Zeeuw en Luis Suarez).

laad oudere berichten
Terug naar boven

Statistieken

Gele kaarten
1
3
Rode kaarten
1
0
Balbezit
41%
59%
Strafschoppen
0
0
Hoekschoppen
2
4
Vrije trappen
12
12
Overtredingen
11
10
Buitenspel
1
2
Schoten op paal / lat
0
0
Schoten op doel
4
6
Gered door de doelman
4
1
Schoten naast
3
6
Terug naar boven

Opstelling

4-2-1-3
4-3-1-2
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Bank

Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Terug naar boven