3
EINDE
2
  • Leon Goretzka 52'
  • Guido Burgstaller 56'
  • Daniel Caligiuri 101'
  • Nick Viergever 111'
  • Amin Younes 120'

Ajax herrijst en bereikt halve finale na ware thriller

Ajax is er dankzij een regelrecht spectaculair einde in geslaagd de halve finale van de Europa League te bereiken. Schalke 04 poetste de 2-0 nederlaag van vorige week in negentig minuten weg, leek het in de verlenging te beslissen, maar Nick Viergever bracht verlossing voor Ajax: 3-2.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA

Door Dolf van Aert

Schalke begon een heel stuk sterker dan vorige week (lees: stormachtig) en na een eerste kans van Leon Goretzka was het Max Meyer die - na nog geen twee minuten - de paal raakte met een bekeken schot. Ajax kwam daarna beter in de wedstrijd; Hakim Ziyech tekende met een vrije trap in de handen van keeper Ralf Fährmann voor de eerste Amsterdamse kans.

De tweede mogelijkheid kwam halverwege de eerste helft van de voet van Nick Viergever, die het uit een corner met een omhaal probeerde. Vanaf dat moment nam Ajax het heft stevig in handen - de 0-1 van Bertrand Traoré werd nog afgekeurd wegens buitenspel - maar het verzuimde door te drukken. Uiteindelijk was de grootste kans nog voor de thuisploeg, toen Goretzka de bal teruglegde op Meyer, die hoog over schoot.

Wapenfeit
Na rust was een vrije trap van Lasse Schöne het eerste wapenfeit, maar daarna ging het in een paar minuten tijd helemaal mis voor de ploeg van Peter Bosz. Uit een counter na drie opeenvolgende Ajaxcorners kregen de Amsterdammers via Goretzka al een eerste tik, een paar minuten later deelde Guido Burgstaller een regelrechte beuk uit: 2-0. Daarmee hadden de Duitsers de nederlaag uit de heenwedstrijd binnen no-time weggepoetst en zichzelf nieuwe hoop verschaft.

Niet veel later kwam Ajax goed weg bij een kopbal net naast van Benedikt Höwedes, wat voor Ajax het sein leek om zich weer te melden in de wedstrijd. Tot grote kansen leidde dat evenwel niet. Het bleef bij 2-0, maar met nog tien minuten te gaan leek Joël Veltman onbedoeld voor de indirecte beslissing te zorgen door zijn tweede - en niet al te snuggere - gele kaart te pakken.

Met tien man hield Ajax stand tot de verlenging, ondanks een late kans voor Schalke-invaller Klaas-Jan Huntelaar. Maar in die verlenging kreeg het alsnog de knock-out, zo leek het. Na een voorzet van Sead Kolasinac kopte Daniel Caligiuri de 3-0 binnen en leek hij de tweestrijd te beslissen. Uit een scrimmage werkte Viergever de bal tien minuten voor het einde echter binnen, waardoor Ajax zich alsnog plaatste voor de halve finale.

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Einde 2de helft verlenging! Ajax is door!

GOAL! 3-2 Ajax! Doelpuntenmaker is Amin Younes!

Wat een uitputtingsslag. Ajax blijft overeind, met hangen en wurgen. Iedereen zit kapot.

De supporters van Ajax laten zich horen in de Veltins Arena. Fährmann hield Schalke nog in de wedstrijd bij een kans van Schalke. Het is reuzespannend. Nog vijf minuten.

Sascha Riether wordt vervangen door Donis Avdijaj

GOAL! 3-1 Ajax! Hij was er net al dichtbij, maar nu is het raak! Nick Viergever schiet de bal tegen de netten. Mooi is het niet, maar wat maakt het uit?

Druk zetten met tien man is verschrikkelijk lastig. Ajax krijgt het ook niet voor elkaar. De energie ebt langzaam uit de wedstrijd.

Aftrap tweede helft verlenging!

Einde eerste helft verlenging.

GOAL! 3-0 Schalke 04! Viergever laat zich in de luren leggen door Daniel Caligiuri. Hij kopt raak.

Van beide kanten wordt van afstand geschoten. Ajax snakt naar adem en hoopt op strafschoppen.

Ajax geeft zich zeker niet gewonnen en zoekt zelfs de aanval. Dat levert tot nu toe nog weinig op.

Aftrap eerste helft verlenging! Ziyech brengt de bal aan het rollen. Hoe komt Ajax de eerste 30 minuten door?

Einde tweede helft! Ajax is aan het overleven.

Gele kaart Hakim Ziyech.

Volledig scherm
© Photo News

Potverdikke, wat redt Onana daar Ajax. Hij plukt de bal voor de voeten van Huntelaar vandaan. Net voor de spits kan binnen tikken uit de rebound.

Gele kaart Nick Viergever. De linkerverdediger lijkt uit te glijden en neemt daarbij zijn tegenstander mee.

Viergever is een eventueel volgend duel geschorst.

Ajax krijgt vanaf de zijkant een vrije trap. Ziyech krult de bal voor het doel van Schalke. Daar blijft de bal liggen, maar de verdedigers werken hem weg. Het is bijna tijd. De 21 overgebleven spelers ogen vermoeid.

Gele kaart Matija Nastasic.

Leon Goretzka wordt vervangen door Johannes Geis. Hij oogt duizelig na een botsing.

laad oudere berichten

Voorbeschouwing

Voor het eerst in twintig jaar kan Ajax vanavond de halve finale bereiken van een Europees bekertoernooi. Het elftal van trainer Peter Bosz verdedigt vanaf 21.05 uur in de uitwedstrijd bij Schalke 04 een voorsprong van 2-0.

Ajax overklaste de Duitse tegenstander vorige week in het eerste duel van de kwartfinale van de Europa League. Toch is de nummer twee van de eredivisie nog allesbehalve gerust op een goede afloop van het tweeluik. Daarvoor heeft Schalke 04 ook dit seizoen te vaak laten zien dat het boven zichzelf kan uitstijgen.

Trainer Bosz beschikt over een nagenoeg fitte selectie. Alleen de geblesseerde Daley Sinkgraven is niet inzetbaar. Hij wordt waarschijnlijk vervangen door de zeventienjarige Matthijs de Ligt. Het zou heel goed kunnen dat Kasper Dolberg en David Neres voorin moeten wijken voor Bertrand Traoré en de eveneens zeventienjarige Justin Kluivert.

Davy Klaassen, André Onana, Nick Viergever, Davinson Sánchez en Kenny Tete missen de volgende Europese wedstrijd van Ajax als ze een kaart krijgen.

Terug naar boven

Statistieken

Gele kaarten
3
4
Rode kaarten
0
1
Balbezit
0%
0%
Strafschoppen
0
0
Hoekschoppen
0
0
Vrije trappen
0
0
Overtredingen
0
0
Buitenspel
0
0
Schoten op paal / lat
0
0
Schoten op doel
0
0
Gered door de doelman
0
0
Schoten naast
0
0
Terug naar boven

Opstelling

4-5-1
4-3-3
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Bank

Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Terug naar boven