Volledig scherm
Vreugde bij de spelers van Ajax na de wedstrijd tegen Schalke 04. © EPA

Ajax pakt helft van Nederlandse punten op coëfficiëntenlijst

Door de goede prestaties van Ajax in de Europa League staat Nederland er weer iets beter voor op de coëfficiënten van de UEFA. De Amsterdammers hebben dit seizoen voor 21 van de 42,5 Nederlandse punten in Europees verband gezorgd.

Nederland staat nu op een gedeelde negende plaats op de lijst die alleen kijkt naar de prestaties van dit seizoen. Per wedstrijd die gewonnen wordt, krijgt een land twee punten. Bij een gelijkspel volgt één punt. Bij het behalen van de kwartfinale, halve finale en finale, volgt een bonuspunt. De punten worden per land echter gedeeld door het aantal deelnemers. Dat waren er dit seizoen vijf namens Nederland: Ajax, Feyenoord, PSV, AZ en Heracles Almelo. De laatste ploeg kwam niet verder dan de derde voorronde van de Europa League, waarin het werd uitgeschakeld door het Portugese Arouca. 

Coefficiëntenlijst 

Het is al een tijdje duidelijk dat Nederland er niet meer in zal slagen voor het eind van deze jaargang plek tien of elf van de coefficiëntenlijst te halen, waardoor de Eredivisie-kampioen van 2018 zal instromen in de voorronde van de Champions League. Nederland bekleedt momenteel de dertiende positie, op zo'n 9.000 punten van nummer tien Turkije. De coefficiëntenlijst kijkt naar de prestaties van de laatste vijf jaar. Nederland staat met de huidige stand wel op een elfde plaats in 2018, boven Tsjechië en Zwitserland, maar nog altijd zo'n 3.000 punten onder Turkije.

De volledige UEFA Ranking is hier te vinden.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© EPA

Live Voetbal

home logo NAC BredaNAC
18:30
PEC ZwolleZWO
away logo
home logo ExcelsiorEXC
19:45
Sparta RotterdamSPA
away logo
home logo VVV-VenloVVV
19:45
ADO Den HaagADO
away logo
home logo FC TwenteTWE
20:45
Roda JC KerkradeRJC
away logo

poll

Wie gaat de Klassieker in de Kuip winnen?

Wie gaat de Klassieker in de Kuip winnen?

  • Feyenoord (45%)
  • Ajax (42%)
  • Gelijkspel (13%)
26686 stemmen