Volledig scherm
André Onana gaat voorop in de feestelijkheden. © AFP

Heroïsch Ajax blijft dromen van finale in Solna

Ajax piepte en kraakte, maar overleefde gisteravond op een heroïsche avond tegen Schalke. Na verlenging (3-2) haalde Ajax de halve finale van de Europa League, een absolute topprestatie. Met een heldenrol voor Nick Viergever.

Door Daniël Dwarswaard

Volledig scherm
Amin Younes wordt omhelst. © AFP

Ze wisten van geluk niet welke kant van het veld ze op moesten rennen. Na een zinderende avond in Gelsenkirchen bereikte Ajax de halve finale van de Europa League. Nick Viergever gooide alles wat hij had in de strijd en maakte in de verlenging de o zo belangrijke 3-1. Het uitdoelpunt dat Ajax het recht gaf om verder te mogen dromen van Europese glorie.

Het uitvak met 2.700 fans van Ajax danste de nacht van Gelsenkirchen in. Zij wisten dat het ultieme, de finale van de Europa League in het Zweedse Solna, nog maar één halte ver was. Een halvefinaleplaats, vooraf vrijwel onmogelijk geacht, pakten ze Ajax sowieso niet meer af.

Wankel

Een heroïsche avond werd het in Duitsland, waar Ajax bijna omviel van spanning en inspanning. Hoe ongelofelijk groot kan het contrast zijn binnen een week tijd. Waar Ajax tegenstander Schalke de ene keer compleet kansloos liet, zo wankel oogde de ploeg in Duitsland. Het was Leon Goretzka die scoorde, nadat Ajax een halve minuut daarvoor een corner had mogen nemen.

Voor Schalke het sein om nog meer gas te geven. Klaas-Jan Huntelaar kwam er in om die belangrijke tweede te maken. En meteen was het raak, toen Ajax in paniek was geraakt. Spits Guido Burgstaller bracht de Europese droom van Ajax dan al aan het wankelen. En dan moest Ajax de verlenging ook nog met tien man spelen, omdat Joël Veltman tien minuten voor het einde van de reguliere speeltijd zijn tweede gele kaart van de avond kreeg.

Volledig scherm
Joël Veltman ziet rood. © Pro Shots

Weg was dat oppermachtige gevoel van vorige week, toen Ajax de Duitse tegenstander nog wegtikte in de Amsterdam Arena, die niet vaker zo kolkte. In Europa ging het weer eens over het flitsende spel van Ajax. Maar nu was het de Veltins-Arena die trilde van opwinding. Aan alles voelden juist de Schalke-supporters dat dit een legendarische avond ging worden.

Unieke kans

Volledig scherm
De Ajax-spelers juichen. © ANP

Ajax was volledig van slag geraakt door dat fatale kwartier na rust. Ze hadden vooraf nog zo geroepen dat het spel van vorige week een voorbeeld moest zijn voor de return. Maar ineens waren de rollen omgedraaid. Nu was Ajax de ploeg die het initiatief kwijt was en met de bibbers in de benen op het veld stond. Misschien ook wel beseffend dat een unieke kans op een Europese halve finale langzaam uit de handen glipte.

Terwijl Ajax dit Europese seizoen zo vol bravoure voor de dag kwam. Met de kenmerken die de club zo veel roem gaf. Aanvallend, attractief en initiatiefrijk voetbal. Met oog voor de trainingsvelden van De Toekomst. Kijk maar naar de basisopstelling van gisteravond. Met Justin Kluivert en Matthijs de Ligt twee jongens van 17 jaar binnen de lijnen. Wel aangevuld met miljoenenaankopen, zoals dat voorheen ongewoon was.

Maar Ajax richtte zich met tien man, na rood van Veltman, op. Op een legendarische manier. Groot was het feest tussen spelers en fans. Zeker omdat Amin Younes vlak voor tijd aan alle onzekerheid een einde had gemaakt door de 3-2 aan te tekenen. Ajax mag nu echt dromen dat het de Europa League wint.

Volledig scherm
Amin Younes. © Photo News