Volledig scherm
Vlnr: Stefan de Vrij, Wim Kieft en Edward Linskens.

'Lelijke' goal Viergever in rijtje met Kieft en Linskens

Misschien zijn 't wel de fijnste die er tussen zitten. Belangrijke frommelgoals die met meer geluk dan wijsheid tot stand komen. De 3-1 van Nick Viergever van gisteravond past perfect in dat rijtje.

Door David Hessing

Over doelpunten kun je hetzelfde zeggen als veel mensen over baby's beweren: lelijk zijn ze nooit. Nu hoef je als vroege dertiger maar even door je timeline op social media te scrollen om te ontdekken dat deze bewering over baby's niet klopt. Maar wat betreft doelpunten zit er zeker een kern van waarheid in.

Schoonheid zit 'm namelijk niet alleen in esthetiek. Timing en importantie zijn eveneens factoren (misschien wordt dit ook wel met die baby's bedoeld, maar laten we die vergelijking even terzijde schuiven). Over pakweg een jaar of twintig kun je Ajax-fans rustig 's nachts wakker maken om de houterige goal van Nick Viergever tegen Schalke 04 nog eens te bekijken. En nog eens. En nog eens.

Poëzie

Volledig scherm
Nick Viergever met de belangrijkste goal uit z'n loopbaan. © Pim Ras Fotografie

Matija Nastasic die de bal uit de doelmond van Schalke wil wegroeien, maar de uitgestoken voet van Viergever op z'n weg vindt. De bal die caramboleert en langs de (eindelijk) hulpeloze doelman Ralf Fährmann in de bovenhoek vliegt. In feite is het pure poëzie. Poëtischer dan bijvoorbeeld de weergaloze aanname waarmee Bertrand Traoré recentelijk de 3-1 tegen NEC maakte. Om maar even aan te geven hoe relatief schoonheid kan zijn.

De '
lucky' frommelgoal van Viergever is er eentje uit een fijne traditie: lelijke, maar o zo belangrijke treffers voor het Nederlandse voetbal. Onwillekeurig schieten er gelijk twee te binnen. Het lullige rollertje waarmee de nooit opvallende Edward Linskens in de halve finale van de Europa Cup I Real Madrid-keeper Francisco Buyo verschalkte. En natuurlijk de geschampte kopbal van Wim Kieft op het EK 1988 tegen Ierland. Vooruit, we doen er nog eentje bovenop: de gelukkige manier waarop Stefan de Vrij op het WK 2014 de 3-1 tegen Spanje over de lijn frommelde. Niet de winnende goal, wél de nekslag voor Spanje. Geniet hieronder van deze prachtige 'lelijke' doelpunten uit de vaderlandse voetbalgeschiedenis.

Het rollertje van Linskens

De schamp-kopbal van Kieft

Het gefrommel van De Vrij