Volledig scherm
Guram Kashia baalt, Lazio scoort © AFP

Waarom de bekerwinnaar van 2019 mogelijk voorrondes EL moet spelen

Het enkele punt dat Vitesse deze week wist te behalen, betekent opnieuw een klap voor Nederland op de coëfficiëntenlijst van de UEFA. De huidige twaalfde plek waarop Nederland bivakkeert is in gevaar. Mocht die uit handen worden gegeven - en dat is niet ondenkbaar - gaat de bekerwinnaar van 2019 niet rechtstreeks de Europa League in, maar moeten er twee voorrondes gespeeld worden.

Volledig scherm
© Getty Images

Feyenoord verloor dinsdag bij Manchester City (1-0), de vijfde nederlaag op rij voor de Rotterdammers in de groepsfase van de Champions League. Vitesse pakte gisteren een knap en – voor de coëfficiëntenlijst – belangrijk punt bij Lazio Roma: 1-1. Echter zit na deze Europese week nummer 13 Tsjechië ons land op de hielen. Door zeges van Slavia Praag en Viktoria Plzen pakten de Tsjechen beduidend meer punten voor de lijst.

Bovendien weet Tsjechië dat Viktoria Plzen overwintert in de Europa League. Ook voor Slavia is dat nog mogelijk. Nederland is Europees uitgespeeld: voor het eerst sinds 1998 is er na de winter geen enkele Nederlandse club meer actief in alle Europese competities. Het aantal punten dat Nederlandse clubs verzamelden voor de coëfficiëntenlijst is schrijnend laag.

Op de coëfficiëntenlijst van enkel dit seizoen staat Nederland 33ste. Feyenoord verzamelde alleen de vier bonuspunten die het kreeg voor deelname aan de Champions League. FC Utrecht sprokkelde in de voorrondes drieënhalf punt bij elkaar. Vitesse blijft steken op twee en Ajax verzamelde het laatste punt. Daarmee komt Nederland net boven Liechtenstein uit, maar blijft het onder bijvoorbeeld Litouwen steken.

Twaalfde

Over de ranglijst over vijf seizoenen, waar het om draait, staat Nederland dus nog ‘gewoon’ twaalfde. Tsjechië nadert echter tot op een kwart van een punt met 28.775, tegenover de 28.949 van Nederland. En dat in de wetenschap dat Feyenoord en Vitesse nog maar één Europees duel spelen, terwijl de Tsjechen met Plzen en mogelijk Slavia nog meer kansen krijgt om punten te verzamelen.

Mocht het de Tsjechen lukken om de twaalfde plek over te nemen, gaat de Nederlandse bekerwinnaar vanaf 2019 twee voorrondes spelen om in de groepsfase van de Europa League te plaatsen. Ook volgend jaar gaat dat gebeuren, terwijl bekerhouder Vitesse bijvoorbeeld dit seizoen nog rechtstreekse kwalificatie voor de groepsfase bedong. 

Na de vorige Europese speelronde verspeelde Nederland de elfde plek, waardoor een plaats in de groepsfase van de Champions League voor de kampioen van 2019 uit zicht raakte.

Situatie in 2018

Wie in 2018 de KNVB-beker pakt, gaat naar de derde voorronde van de Europa League. Ook de nummer 3 van de eredivisie en winnaar van de play-offs spelen voorrondes. Dat geldt eveneens voor de nummer 2, die liefst drie voorrondes moet zien te overleven om in het hoofdtoernooi van de Champions League te komen. Na de finaleplek van Ajax in de Europa League vorig seizoen lag de eredivisie weer op koers voor een vaste Champions League-plek. Door de belabberde resultaten van eredivisieclubs in dit seizoen is de Nederlandse competitie echter weer op plek twaalf van de UEFA-lijst terechtgekomen.