Volledig scherm
Quincy Promes , eerder in actie tegen Standard Luik. © BELGA

Wat u niet mag missen in de Europa League

Het groepsgeweld van de Champions League is voorbij, maar vanavond wacht ook de laatste speeldag in de Europa League nog. Een toernooi zonder Nederlandse clubs, maar met nog genoeg waar u zich op mag verheugen.

Door Arjan Schouten

Promes door met Sevilla?
In groep J krijgt het Sevilla van Quincy Promes koploper FC Krasnodar op bezoek. De Spanjaarden hebben drie punten minder (12 om 9) dan de Russische topploeg en doen er slim aan om te winnen, want ook Standard Luik staat na de verrassende 1-0 zege thuis tegen Sevilla nu op negen punten. De Walen gaan op bezoek in Turkije bij het nog puntloze Akhisarspor.

Ongemeen spannend in groep G
Natuurlijk loopt de Europa League over van clubs waar alleen de grootste voetbalnerds van in vervoering raken, maar niet in elke poule is dit het geval. Neem groep G, waar het na vijf van de zes speeldagen nog ongemeen spannend is. Villareal en Rapid Wien hebben zeven punten, Glagow Rangers volgt met zes en ook Spartak Moskou kan met vijf punten nog door. Rangers gaat op bezoek in de Oostenrijkse hoofdstad, Villareal ontvangt Spartak. Een zenuwslopende ontknoping lijkt nu al verzekerd. Ook nog belangrijk voor de toekomst van het Nederlandse voetbal overigens, de afloop van groep G en dan vooral het resultaat van Rapid Wien. Oostenrijk volgt immers dicht achter Nederland op de UEFA-coëfficiëntenlijst. Een meevaller, de groepsfase van de Europa League levert in tegenstelling tot de Champions League geen bonsupunten op voor de coëfficiëntenlijst, waar Nederland nu nog elfde staat vlak voor Oostenrijk.

Volledig scherm
Jeremain Lens, in Europees verband dit jaar eerder al trefzeker tegen Sarpsborg. © AFP

Overwinteren Babel en Lens met Besiktas?
In groep I kan in theorie ook alles nog door, zelfs de Noorse nummer acht Sarpsborg 08, dat op bezoek gaat bij koploper Racing Genk. Maar interessanter met een oranje bril op is wat Besiktas thuis doet tegen Malmö. Een puntje tegen de Zweden is genoeg voor Ryan Babel en Jeremain Lens om Europees te overwinteren.

Volledig scherm
Marcel Keizer. © EPA

Blijft Keizer ongeslagen met Sporting?
Sporting Portugal is al door in groep E, samen met Arsenal. Het afsluitende duel met Vorskla Poltava is slechts een formaliteit. Maar reken maar dat trainer Marcel Keizer zijn fraaie status intact wil houden. Sinds zijn entree in Portugal bekerde het team van Bas Dost, Nemanja Gudelj en de amper spelende Luc Castaignos onder leiding van Keizer al op nationaal en Europees niveau verder en werd er twee keer gewonnen in de competitie. In het eigen Estadio José Alvalade kan de Amsterdammer tegen Vorskla Poltava uit de Oekraïne een volgend succes toevoegen aan zijn Portugese avontuur.