Volledig scherm
© EPA
2
EINDE
1
  • Irfan Hadzic 66'
  • Staniša Mandic 111'
  • Simon Gustafson 45'

Europees avontuur FC Utrecht al voorbij na bizarre tegengoal in verlenging

Het Europese avontuur van FC Utrecht is alweer voorbij. In de verlenging sneuvelde FC Utrecht in de Bosnische stad Mostar bij Zrinjski (2-1) door een bizarre goal van Stanisa Mandic.

Door Tim Reedijk

Noem het gerust een rampscenario. Op voorsprong komen, die weer weggeven en dan na 120 minuten roemloos verliezen in de broeierige hitte van het Bosnische Mostar in de tweede ronde van de Europa League. Het Europese seizoen van FC Utrecht is alweer voorbij nadat Stanisa Mandic in de 111de minuut doelman David Jensen klopte en de winnende maakte. Er kwam wel wat geluk bij kijken. Mandic kon de bal intikken omdat Willem Janssen ongelukkig de bal tegen de eigen lat werkte. 

En dat terwijl er lang geen vuiltje aan de lucht leek voor FC Utrecht, dat vorige week zo veel beter was dan Zrinjski maar gelijkspeelde (1-1). Ja, natuurlijk was het vanavond ondermaats en ontbrak er een hoop creativiteit om Zrinjski te breken, maar bij rust stond er keurig 0-1 op het bord. Dat kwam ook door Ivan Brkic, die vorige week de heldenrol bij Zrinjski greep door slechts één tegendoelpunt te incasseren in Galgenwaard. Vandaag haalde de keeper bijna de rust met een schoon doel, totdat Simon Gustafson op slag van rust mocht aanleggen voor een vrije trap. Brkic dacht de bal te pakken, maar die glipte tussen zijn benen door. FC Utrecht kreeg wat het in elk geval moest hebben om de derde voorronde van de Europa League in zicht te houden: een doelpunt.

Met een dosis geluk, dat zeker. FC Utrecht was inclusief vorige week al drie helften dominant, in balbezit, zoekend naar een doelpunt. Wéér was het scenario hetzelfde, met Zrinjski dat zich had toegelegd op verdedigen, treuzelen en counteren. Soms kan een gelukje dan evenzogoed dik verdiend zijn. De creativiteit ontbrak vandaag in Mostar om Zrinjski al eerder pijn te doen, iets dat de ploeg later ook zou opbreken.
(Artikel gaat verder onder de foto)

Volledig scherm
© EPA

Spelbeeld

Na de goal van Gustafson werd Zrinjski echter gedwongen de aanval te zoeken en zodoende veranderde het spelbeeld, vooral ook omdat FC Utrecht achteruitliep en nauwelijks van de ontstane ruimtes wist te profiteren. Het was eigenlijk voor het eerst dat de verhoudingen zo lagen in het tweeluik. Jensen redde eerst nog knap op een schot van Miljan Govedarica, de beul van vorige week, maar moest daarna vissen op een inzet van Irfan Hadzic. De verlenging moest de beslissing geven en ondanks een FC Utrecht dat meer aandrong, sloeg Mandic in het tweede gedeelte van de verlenging genadeloos toe.

Zrinjski bekert dus verder, ondanks dat een vandaag matig FC Utrecht voetballend weinig te duchten had van de Bosniërs. Met recht een rampscenario.

Volledig scherm
© EPA