Volledig scherm
Minister Arie Slob van Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media. © ANP/Robin van Lonkhuijsen

Begroting Songfestival rond: Slob geeft NPO geld uit mediareserve

De publieke omroep heeft de begroting voor het Eurovisie Songfestival rond. Minister Arie Slob (Media) heeft besloten om het verzoek van de NPO voor 12,4 miljoen euro te honoreren, schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Met dat bedrag is geen belastinggeld gemoeid. Het geld komt uit de algemene mediareserve, waar door een meevaller bij de Ster dit jaar extra geld in komt. Slob verwachtte dat de Ster dit jaar 150 miljoen euro aan reclame-inkomsten zou binnenkrijgen, maar dat wordt hoogstwaarschijnlijk een bedrag van 173 miljoen euro, zoals deze site al eerder meldde. ,,Ook als dit bedrag lager uitvalt, zal dat naar verwachting voldoende zijn om de gevraagde bijdrage te verlenen", schrijft de ChristenUnie-bewindsman. 

Scholieren betrokken

Slob stelt wel een voorwaarde aan de financiering: hij wil dat de NPO zorgt dat het Songfestival ook toegankelijk is voor mensen met een beperking en dat scholieren bij het liedjesfestijn worden betrokken. Ook de Tweede Kamer heeft daar bij een debat vorige week naar gevraagd. ,,Ik heb de NPO geïnformeerd dat ik hierover nadere afspraken wil maken", aldus Slob.

In de Tweede Kamer was - ook binnen de coalitie - verzet tegen het steken van belastinggeld in het Songfestival. Meteen al na de winst van Duncan Laurence, afgelopen mei, zei premier Mark Rutte bij WNL op Zondag dat het gebruiken van belastinggeld ‘geen populaire gedachte is’. Ook andere partijen fronsten hun wenkbrauwen bij de ‘wel erg hoge’ bijdrage die de NPO vroeg. Voor het leeuwendeel van de songfestivalbegroting werd naar Den Haag gekeken. 

Geen belastinggeld

Omdat de mediareserve geen belastinggeld is en Slob eigenmachtig mag beslissen over de besteding van het geld, heeft de Kamer er niets over te zeggen. Bij het debat van vorige week bleek dat de Kamerleden dat voor kennisgeving aannamen. Toen al gaf Slob aan dat voor een positieve beslissing op het NPO-verzoek ‘de meeste seinen op groen’ stonden.

De totale begroting van het spektakel, dat in mei plaatsvindt in Ahoy in Rotterdam, bedraagt 26,5 miljoen euro. De European Broadcasting Union draagt 9,6 miljoen bij. De NPO trekt 2,5 miljoen euro uit, omroep AVROTROS 2 miljoen. Voor het resterende ‘gat’ van 12,4 miljoen euro, kreeg Slob een officieel verzoek.

‘Bijdrage aan de zichtbaarheid’

Met de rijksbijdrage hoopt Slob ‘dat het Eurovisie Songfestival een groot succes wordt’. ,,De uitzending ervan zal zowel nationaal als internationaal verbinding creëren en bijdragen aan de zichtbaarheid van Nederland.”

Check hier alle video's omtrent het Songfestival:

  1. Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert
    Opinie

    Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert

    In zijn commentaar (20-2) stelt Hans van Soest dat Rutte 'zijn poot stijf moet houden' en dat het gat tussen wat we aan de EU afdragen en er binnenkomt niet groter moet worden. Nederland gaat weer in de zielige en ferme stand als het over bijdragen aan de EU gaat. Het past in de huidige stemming waar alles wat met de EU te maken heeft kritisch wordt bekeken en het begrip solidariteit bijna uit het vocabulaire van de Nederlander is verdwenen. Want het is toch niet zo gek dat het op één na rijkste land van de EU meer betaalt dan armere lidstaten? Veel belangrijker is dat we niet alleen moeten kijken naar uitgaven aan de EU, maar ook naar wat de EU ons in economische zin oplevert. Wetenschappelijke onderzoeken laten steeds zien dat Nederland tot de top-profiteurs behoort. In het onlangs verschenen rapport Estimating economic benefits of the Single Market for European countries and regions zijn de opbrengsten van de interne markt weer eens op een rijtje gezet.